Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: Zoo Praha otevírá brány do Gobi, v nové expozici najdou návštěvníci koně Převalského a další obyvatele asijských stepí

Pražská zoo dnes otevřela novou expozici Gobi. Návštěvníci se mohou na ploše 6 500 metrů čtverečních těšit například na zrekonstruované výběhy pro koně Převalského, „nejmrzutější kočky světa", ušaté ježky či bájného olgoje chorchoje. Podle ředitele Zoo Praha, Miroslava Bobka, je chov koně Převalského naprosto zásadní agendou zoologické zahrady a proto byla výraznou motivací k výstavbě pavilonu také rekonstrukce původních výběhů.

K výstavbě expozice inspirované mongolskými polopouštmi a stepi vedla ve velké míře dlouholetá tradice chovu koně Převalského v Zoo Praha. Divoké koně Pražská zoo  chová již bez mála 92 let a dostavbou nové expozice vznikl už počtvrté nový prostor pro jejich pohyb. Pravá Gobi však není zdaleka jen o „převalácích“ a to ani v nové expozici. 

Slovy Barbory Dobiášové, kurátorky kopytníků v Zoo Praha je záměrem expozice představit divoké koně v širším kontextu stepí. „Prvním požadavkem výstavby byla snaha představit koně Převalského návštěvníkům v širším kontextu biotopu středoasijské suché stepi, abychom co nejvíce přiblížili podmínky, v jakých tento druh žije. V tomto duchu je laděna i vegetace rámující expozici, a především doplňkové expozice pouštních koček manulů a drobných savců a plazů Mongolska." Ve výběhu „převaláků" najdou návštěvníci jednoho hřebce - Granola a tři klisny - Victorii II, Konni a Xicara. 

Bájný olgoj chorchoj a nejmrzutější kočky světa

V přilehlém pavilonu můžou návštevníci vidět například ježka ušatého, pískomila mongolského nebo sbírku agamek, jejichž chov je kvůli náročnosti velmi úzce specializovaný. Velkým tahákem doplňkové expozice je také bezpochyby chov hroznýška tatarského - malého robustního hada, na jehož motivy nejspíš vznikl přízrak smrtícího červa olgoje chorchoje. V Pražské Gobi je nově také avizovaný pár „nejmrzutějších koček světa" - manulů. Tyto kočky z asijské stepi loví nejčastěji pištuchy a sviště a jsou svou hustou srstí uzpůsobeny na extrémní podmínky.  „Je to zvíře poměrně výjimečné, velmi citlivé i z hlediska infekcí. Proto má voliéra speciální konstrukci,“ uvedl kurátor savců Petr Brandl. Konstrukce výběhu je u země prosklená a to z důvodu ochrany manulů před volně žijícími hlodavci či toulavými kočkami. 

Pro dokreslení mongolského prostředí je součástí expozice také například tradiční mongolský přístřešek - jurtu, kámen s petroglyfy nebo takzvané ovoo, což je mongolská mohyla z kamení sloužící k duchovním rituálům. Výtvarná část expozice byla inspirovaná Planoucími útesy, kde právě probíhá paleontologický výzkum. Lidé se tak budou moci podívat například na repliku lebky dinosaura z rodu Protoceratops či na napodobeninu zkamenělých vajec oviraptora. 

Nová expozice se návštevníkům slavnostně otevřela dnes v jednu hodinu odpoledne. Při této příležitosti dorazil do Pražské zoo také prezident republiky Petr Pavel. Stavební práce na expozici začaly předloni v říjnu, zoo za ně zaplatila zhruba 60 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Zoo Praha, pavilon, Gobi, Kůň převalského

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Zoo Praha otevírá brány do Gobi, v nové expozici najdou návštěvníci koně Převalského a další obyvatele asijských stepí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.