Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Budova Klárova ústavu slepců u úřadu vlády se dočká rekonstrukce. Hledají jejího projektanta

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových hledá generálního projektanta pro rekonstrukci nové budovy bývalého Klárova ústavu slepců, která se nachází v centru Prahy naproti úřadu vlády. V budově by měly vzniknout multifunkční prostory pro pořádání konferencí, jednání či významných akcí. Úřad odhaduje hodnotu zakázky na 97,6 milionu korun bez DPH.

Úřad vlády označil vypsání zakázky na generálního projektanta rekonstrukce za důležitý krok k záchraně budovy. „Vzniknou zde multifunkční prostory pro pořádání konferencí, jednání a významných akcí. V místě bývalého bazénu, který je třeba s ohledem na jeho památkovou hodnotu zakonzervovat, vznikne unikátní výstavní prostor, který bychom rádi zpřístupňovali veřejnosti," uvedla v tiskové zprávě vedoucí úřadu vlády Jana Kotalíková.

Šéfka Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových Kateřina Arajmu uvedla, že rekonstrukce bude největší investiční akcí úřadu, který k ní zřídil speciální webovou stránku. „Děláme vše pro to, abychom budově po dlouhých letech chátrání vrátili důstojnou podobu a opravili ji tak, aby mohla být využita pro administrativní a reprezentativní účely," řekla Arajmu. Generální projektant bude mít za úkol vypracovat komplexní architektonický návrh rekonstrukce, zpracovat digitální model stavby a zajistit stavební povolení.

Nová budova bývalého Klárova ústavu slepců byla postavena mezi lety 1906 a 1909 jako součást Ústavu pro zaopatřování a zaměstnání dospělých slepců. Vznikla podle návrhu architekta Josefa Piskače v historizujícím stylu se secesními prvky. Zahrnula lázeňské místnosti, tělocvičny, slavnostní a koncertní síň i místnosti určené k rozvoji duševní a manuální práce nevidomých.

V roce 1946 byla budova upravena pro hospodářskou radu a později sloužila jako Dům kultury těla, kde byl veřejnosti přístupný bazén pro rekreační plavání a tělocvičny. Byla tu i první veřejná sauna v Praze. Od roku 1993 bylo v budově sídlo Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 a 7. V roce 2002 suterén budovy s bazénem zasáhly povodně. Po přesunu státního zastupitelství budovu převzal ÚZSVM, který vyhověl zájmu úřadu vlády využít budovu k reprezentativním a administrativním účelům.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Štítky památky, stavby, vláda, Klárův ústav slepců, Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budova Klárova ústavu slepců u úřadu vlády se dočká rekonstrukce. Hledají jejího projektanta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.