Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Konec roku v Praze oslaví devadesát tisíc turistů, plno je i na horách

V závěru roku by do Česka měly podle odhadů přicestovat desítky až stovky tisíc turistů. Nejvíce z nich zamířilo do Prahy, kam mělo na silvestra přijet kolem 90 tisíc turistů, více než loni. Téměř vyprodané jsou pak na poslední dny roku ubytovací kapacity na tuzemských horách.

Podle odhadu městské firmy Prague City Tourism během adventu dorazilo do hlavního města na 650 tisíc turistů. „Na silvestra odhadujeme, že přijede 90 tisíc návštěvníků, zejména z Německa, dalších sousedních zemí, Itálie, Španělska, Velké Británie, ale také z USA," uvedla mluvčí Prague City Tourism Klára Janderová.

Praha je podle ní oblíbenou silvestrovskou destinací rovněž pro turisty z Asie. Během adventu v roce před pandemií covidu-19 navštívilo Prahu na 700 tisíc turistů a v roce 2022, tedy po pandemii koronaviru, to bylo 609 tisíc turistů.

Tomu odpovídá i obsazenost hotelů a dalších ubytovacích zařízení v metropoli. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka by podle současných údajů mělo být obsazeno kolem 85 procent kapacit. „Řada hotelů je zcela vyprodána," podotkl Stárek. Podle něj spíš než na přesné lokalitě v Praze záleží na třídě hotelu, přičemž stoupá zájem o vyšší třídy.

Hodně zaplněné budou podle Stárka i další ubytování po celém Česku. „Například na horách už je téměř plno," uvedl.

Vysokou zaplněnost tuzemských ubytování předpovídala i prognóza agentury Czech Tourism, která vycházela z analýzy společnosti Data Rhymes založené na datech ze začátku prosince na Booking.com. Podle tehdejších údajů mělo být během Vánoc v celé ČR obsazeno až 97 procent kapacit tuzemských ubytovacích zařízení. Přesná čísla ještě agentura za vánoční období nemá k dispozici. Lze sice očekávat, že některé rezervace byly před Vánocemi změněny, i tak by ovšem letošní návštěvnost ČR mohla být vyšší než o rok dříve. Loni bylo v celém Česku obsazeno o Vánocích 78,5 procenta ubytovacích kapacit.

Na Silvestra byly odhady v prognóze o něco nižší. Hotely a další ubytování po celém Česku měly být v závěru roku naplněny ze 73 procent. Loni byla obsazenost ubytování po celé zemí na 66,5 procenta. Jde však o údaje ze začátku prosince. Například v Praze je už nyní obsazeno více hotelů, než ukazovala čísla na začátku měsíce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky turistika, Praha, silvestr, turisté

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec roku v Praze oslaví devadesát tisíc turistů, plno je i na horách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.