Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pražské vánoční trhy. Které stojí za to navštívit?

Zbývá týden do Vánoc a celá Praha dýchá vánoční atmosférou. Kromě tradiční výzdoby a zdobených tramvají najdeme v ulicích také velké množství vánočních trhů. Mezi ty nejznámější patří třeba trhy na Staroměstském nebo Václavském náměstí. Které trhy však stojí za to navštívit?

Staroměstské náměstí 

Asi největší a nejznámější trhy najdeme na Staroměstském náměstí. Ty díky svému prostředí a historické kulise lákají nejen místní obyvatele, ale také velké množství turistů.  Právě to může být však pomyslným kamenem úrazu. Atraktivní lokality a velkého množství lidí totiž využívají hlavně přítomní prodejci. Ti tak nastavují ceny za občerstvení hodně vysoko. Za palačinku posypanou cukrem návštěvník zaplatí 120 korun, grilovaná klobása stojí zhruba 150 korun. Cena svařáku se však od minulého roku příliš nezměnila, cena za dvě deci se pohybuje okolo 90 korun. Kromě občerstvení a nákupu řemeslného zboží probíhá na trzích také každodenní bohatý doprovodný program. 

Václavské náměstí 

Další význmané trhy přímo v centru Prahy jsou na Václavském náměstí. Probíhají ve spodní části náměstí a návštěvníci zde najdou opět nabídku jak řemeslných výrobků, tak občerstvení. Navíc si organizátoři připravili občasný doprodovný program formou hudebních vystoupení. Vánoční atmosféru tu chodí načerpat však do velké míry kromě místních také turisté. Pokud se sem tedy rozhodnete přijít, počítejte hlavně ve večerních hodinách s davy lidí. Ceny se zde pohybují v podobném rozmezí jako na trzích na Staroměstském náměstí. 

Náměstí míru 

Vánoční trhy na Náměstí míru patří dle mnoha lidí k nejzajímavjším ve městě. Trhy se konají přímo před kostelem svaté Ludmily a návštěvníkovi nabízí krásné prostředí. Zdejší market pořádá organizace České vánoční trhy, která má na starosti také trhy na Tylově náměstí a na Náměstí republiky. Na rozdíl od akcí, které se konají v přímém centru města zde nepotkáte velké množství turistů, nýbrž spíše Pražany, kteří si přišli užít vánoční atmosféru. Ceny občerstvení jsou lidem také více nakloněny, za dvě deci svařáku zaplatíte 75 korun například za palačinku 90 korun. Pokud vás tyto trhy zaujaly a chtěli byste je navštívit, musíte si na rozdíl od ostatních míst pospíšit, stánky se totiž zavřou již na Štědrý den. 

Jiřího z Poděbrad

Zde navazují vánoční trhy na trhy farmářské, které se na Jiřáku pravidelně konají po celý rok. Kromě pestré nabídky prodejních stánků tvoří část trhů také doprovodný program ve formě koncertů. Na rozdíl od centra města zde nenajdete příliš turistů, za to o to více místních. Kromě občerstvení a řemeslných výrobků zde můžete navštívit také "vánoční les", ve kterém si můžete vybrat stromeček dle přání. 

Další zajímavá místa

Kromě výše zmíněných míst probíhají trhy téměř po celé Praze. Vánoční atmosféru v centru mají lidé možnost nasát například na Náměstí Republiky, Malostranském náměstí nebo Tylově náměstí. V centru je však třeba počítat s velkým množstvím turistů, kteří do Prahy přiletěli často právě za účelem užít si vánoční Prahu. Malé množství stánků si pro své obyvatele připravila například Praha 6. Lidé mají možnost koupit si svařák a poslechnout koledy přímo vedle Vítězného náměstí.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Praha 2

Štítky vánoční trhy, průvodce, Praha

Pražské vánoční trhy. Které stojí za to navštívit?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.