Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pražská teplárenská od příštího roku zdraží. Zákazníci si za teplo připlatí o šest procent

Společnost Pražská teplárenská od příštího roku zvýší ceny tepla pro domácnosti o šest procent. Zdražení začne platit od 1. ledna. Důvodem zvýšení cen je růst nákladů na distribuci tepla. Společnost to uvedla na svém webu, upozornily na to také Novinky.cz. Pražská teplárenská zároveň připomněla, že od Nového roku bude DPH na teplo 12 procent, o dvě procenta více než v současnosti. Zdražovat budou nejspíš i další teplárny v ČR.

Do zvýšených cen tepla se podle prohlášení Pražské teplárenské promítl zejména vývoj cen paliv a emisních povolenek, dále zvyšování nákladů na provoz i údržbu, vysokou míru inflace a aktuálně také nárůst regulovaných složek cen energií.

Pražská teplárenská je z hlediska počtu provozovaných zařízení jednou z největších teplárenských sítí v Česku. Aktivity společnosti jsou soustředěné na Prahu a přilehlé oblasti. V Praze pokrývá téměř čtvrtinu trhu s tepelnou energií a dodává teplo pro více než 230 tisíc domácností a pro mnoho administrativních budov, průmyslových podniků, stovky školských a zdravotnických zařízení a další subjekty.

Síť Pražské teplárenské je na severu Prahy napojená na 34 kilometrů dlouhý tepelný napáječ z Elektrárny Mělník, která spaluje uhlí, a pokrývá tak 90 procent dodávek tepla. Další část tvoří teplo z ekologické spalovny odpadu ZEVO Malešice. Plyn Pražská teplárenská spotřebovává v omezené míře, zejména při takzvaném špičkování.

Teplárenské sdružení ČR už dříve avizovalo, že ceny tepla v ČR se budou v jednotlivých teplárnách lišit a na jejich vývoj bude mít dopad především cena komodity, ze které se vyrábí. V případě výroby tepla z uhlí očekávají experti nárůst, konečné částky však budou stále nižší než u tepelné energie vyrobené z plynu. U uhelných tepláren se podle sdružení může projevit fakt, že část z nich dosud nepromítla do svých cen nárůst nákladů, ty navíc dál navyšuje inflace. U tepla vyrobeného z plynu je v současné době situace nejistá. Teplárny dříve hovořily o možném zlevňování, nárůst regulované složky plynu by však mohl tento trend obrátit.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky teplo, Pražská teplárenská, ceny, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská teplárenská od příštího roku zdraží. Zákazníci si za teplo připlatí o šest procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.