Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ulice Prahy už plní vánoční osvětlení. Lampy na Karlově mostě bude rozsvěcet lampář

Ulice Prahy už se začínají plnit světelnými ozdobami, které zajistí vánoční atmosféru. Jde o dekory na stožárech veřejného osvětlení, vánoční stromečky, ale na několika místech i o oblíbené 3D světelné prvky. Turistům i místním zpestří také lampář, který bude ručně rozsvěcet lampy na Karlově mostě.

Vánoční výzdoba bude svítit ve stejném čase jako pouliční lampy

„Předvánoční období je jedním z nejkrásnějších v roce nejen pro Pražany, ale město během něj přiláká i velké množství návštěvníků. I letos se mohou těšit na světelnou vánoční výzdobu na lampách veřejného osvětlení, která se postará o slavnostní atmosféru. Využíváme pro ni moderní LED osvětlení, které má minimální spotřebu elektrické energie. Svítit bude ve stejném čase jako pouliční lampy,“ upřesnil radní pro oblast infrastruktury Michal Hroza (TOP 09).

Zájem o vánočních ozdoby na sloupech veřejného osvětlení letos projevilo osm městských částí. Pracovníci Technologií hlavního města Prahy je instalují už od začátku listopadu. Pracují s výškovou technikou, která běžně slouží při opravách a kontrolách veřejného osvětlení, semaforů nebo kamer.

„Ozdobené už jsou třeba stožáry v Horních Měcholupech. V Čakovicích jsme nainstalovali osvětlení gymnázia, fary a dodáme také vánoční 3D dekory, které jsou v posledních letech poměrně atraktivní. Mají podobu různých zvířátek, světelných bran, tunelů, laviček a podobně,“ uvedl v tiskové zprávě místopředseda THMP představenstva Tomáš Novotný. Ozdoby tvořící 3D efekt budou také v Letňanech u radnice a nově na Karlově náměstí.

Vánoce v Praze zpestří lampář

Kouzlo Vánoc přinese do Prahy také lampář. „Během adventního času nebudeme plynové lampy na Karlově mostě rozsvěcet dálkově z našeho dispečinku, ale bude je obcházet lampář v tradiční uniformě a s dlouhou tyčí. Zájemci budou moct obdivovat druhé nejstarší řemeslo každý den v čase západu slunce, a to od první adventní neděle 3. prosince až do 23. prosince,“ vysvětlil Novotný.

Pracovníci Technologií hlavního města Prahy pro městské části zajistí i zdobení vánočních stromečků. Letos jich bude asi třicet, a to včetně stromů na Staroměstském a Václavském náměstí, pro které THMP obstarává i kácení a dopravu do Prahy.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto THMP

Štítky Vánoce, osvětlení, ozdoby, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ulice Prahy už plní vánoční osvětlení. Lampy na Karlově mostě bude rozsvěcet lampář  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.