Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

FOTO: Lidé vykupují trvanlivé potraviny. Praha možná omezí množství potravin na člověka

Čeští prodejci potravin zaznamenali v posledních dnech zvýšený zájem zákazníků o trvanlivé potraviny. Zvýšená poptávka je pravděpodobně důsledkem strachu z šířícího se koronaviru v okolních státech. V některých obchodech v Praze rychle mizí zásoby těstovin, rýže nebo potravin v konzervách.

Tescu rostou prodeje, podle Globusu není důvod k panice

V Tescu je vyšší poptávka zejména po těstovinách, rýži, mouce, konzervách a olejích. „Nárůsty prodejů jsou v desítkách procent," uvedl mluvčí prodejen Tesco Václav Koukolíček. V Globusu je podle vedoucí korporátní komunikace Rity Gabrielové zvýšený zájem o některé trvanlivé potraviny v posledních hodinách. „Stále však věříme, že není důvod k panice, jak zaznívá v dnešním prohlášení Světové zdravotnické organizace. Dnes i v dalších dnech podnikneme dostatečná opatření k tomu, abychom uspokojili poptávku našich zákazníků i dostatečně zabezpečili případnou ochranu našich zaměstnanců," uvedla Gabrielová.

Albert zvyšuje objednávky, v Kauflandu může dojít ke krátkodobému nedostatku

„U těchto produktů může dojít ke krátkodobému nedostatku. Ve spolupráci s našimi dodavateli pracujeme intenzivně na tom, aby byla zajištěna dostupnost zboží v našem řetězci," řekla o trvanlivých potravinách mluvčí Kauflandu ČR Renata Maierl. I Albert hlásí zvýšené prodeje o desítky procent. Lidé zde kupují zejména oleje, mouku, rýži, těstoviny a další suché potraviny. „Zvyšujeme objednávky do obchodů a závozy zboží. Předpokládáme, že zvýšený zájem potrvá pouze několik dní, než se zákazníci dostatečně předzásobí," pověděl ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček.

Větší zájem hlásí i internetové obchody

Větší zájem o trvanlivé potraviny hlásí i internetový obchod Košík.cz. Tomáš Čupr, který vlastní konkurenční e-shop Rohlík.cz řekl pro Forbes.cz, že pětkrát vyšší prodeje zaznamenal Rohlík u paštik, luštěnin, těstovin či dětských výživ. Zboží, které prodají běžně za týden, lidé nakoupili za den, řekl. Nové zásoby by měl Rohlík.cz mít už během dneška a do pátku slibuje zásobu na mnoho týdnů.

V Praze možná bude platit omezený nákup potravin na člověka

Náměstek Petr Hlubuček (STAN) navíc podle Aktuálně.cz už opatření probíral s prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomášem Prouzou. „Konzultovali jsme možnost, že obchody přijmou opatření proti hromadnému skupování zboží podobné tomu, když prodávají v akcích zlevněné zboží, tedy omezené množství na hlavu," uvedl pro Aktuálně.cz náměstek.

„Chceme zabránit panice. A panika nenastane, až se objeví první pacient s koronavirem v České republice, k čemuž pravděpodobně dojde v blízké době, ale nastane ve chvíli, kdy člověk přijde do obchodu a nebude tam mít co koupit," dodává Hlubuček. 

Foto

Štítky obchod, trh, potraviny, zdraví, koronavirus, jídlo, Praha, těstoviny, Tesco, Albert Česká republika, Globus, Rohlik.cz, Petr Hlubuček, Světová zdravotnická organizace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Lidé vykupují trvanlivé potraviny. Praha možná omezí množství potravin na člověka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.