Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

České systémy SPYDER budou umět sestřelovat rakety

Společnost Rafael Advanced Defense Systems oznámila, že vylepšila svůj systém protivzdušné obrany SPYDER o schopnost sestřelovat balistické rakety. Toto vylepšení bylo vyvinuto v reakci na naléhavé operační požadavky několika zákazníků, včetně České republiky. Program tak významně rozšíří schopnosti střel systému SPYDER.

„Tato nesmírně důležitá funkce protiraketové obrany bude nabízena jako volitelná součást systému SPYDER. V rámci řešení na míru tato schopnost nabízena jako cenově výhodná možnost našim cenným zákazníkům s příslušnými naléhavými operačními potřebami," prohlásil generální ředitel divize systémů protivzdušné obrany Pinhas Yungman.

Protiraketový program společnosti Rafael je založen na výzkumu a analýze zkušeností získaných z nedávných a probíhajících ozbrojených konfliktů zahrnujících rozsáhlé použití taktických balistických raket. V rámci programu došlo k modernizaci systému SPYDER, která zahrnuje hardwarové a softwarové aktualizace systému a jeho raket DERBY-LR. I když byly přidány nové funkce, všechny stávající schopnosti systému zůstaly zachovány, což umožňuje všem uživatelům pokračovat v používání systémů SPYDER a zároveň přidat nové schopnosti.

Česká PVO

Po objednávce systémů SPYDER předchozím kabinetem, současná vláda doplnila objednávku o 48ks protiletadlových střel I-Derby Long Range. „Válka na Ukrajině nám ukazuje, jak zásadní je ochrana před útoky ze vzduchu, ať už jde o drony, nebo o standardní letectvo. Aby nás naši vojáci mohli před těmito hrozbami v případě potřeby bránit, musíme je vybavit moderní technikou, což jsou právě tyto střely,“ uvedla po jednání vlády ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Součástí navrhovaného smluvního vztahu je i tzv. opce. V případě její aktivace bude možné pořídit další střely v 6 kategoriích, a to v řádech celkem stovek kusů.

Derby-LR může zachytit cíle ve výšce až 20 kilometrů na maximální vzdálenost 80 km. Systém vychází ze systému I-Derby ER společnosti Rafael a je doplněn boosterem, který více než zdvojnásobuje dosah zásahu ze 40 na 80 km. Systém má autonomní schopnosti detekovat hrozby a zasahovat cíle v rozsahu 360°, a to během několika sekund od okamžiku, kdy je cíl prohlášen za nepřátelský, a to za každého počasí, s možností vícenásobného odpálení a se schopnostmi zaměřenými na síť. Všechny systémy SPYDER mají schopnost zasáhnout více cílů a zvládnout tak saturované útoky.

Kromě nosné rakety má střela dvoustupňový raketový motor, který umožňuje optimální řízení tahu v průběhu celé mise. Mozek střely obsahuje sofistikované algoritmy pro optimalizaci trajektorie podle podmínek startu a chování cíle. Střela využívá softwarově řízený radarový vyhledávač společnosti Rafael, který umožňuje plnou provozní flexibilitu díky ovládání všech provozních parametrů prostřednictvím softwaru.

Balistické rakety

Tato schopnost umožňuje vylepšit výkonnost střely proti novým hrozbám, jako je elektronický boj a nově vznikající letecké platformy. Proces aktualizace softwaru je rychlý a jednoduchý a může být proveden okamžitě během bojových operací. Střela rovněž využívá obousměrnou komunikaci založenou na operačním systému BNET Software-Defined Radio (SDR) společnosti Rafael. Systém protivzdušné obrany SPYDER byl exportován do 10 zemí světa, včetně České republiky, která je členem NATO. O systém má zájem také Finsko, které však své rozhodnutí veřejně neoznámilo.

SPYDER je vzduchem přepravitelný raketový systém země-vzduch rychlé reakce určený k potírání útoků letadel, vrtulníků, bezpilotních letounů a přesně naváděné munice. Díky nové modernizaci je schopen zachytit taktické balistické střely. Zahrnuje radar umístěný na nákladním automobilu, 3-6 jednotek pro odpalování střel a podpůrná vozidla.

Autor textu je vojenský publicista a bývalý voják AČR. Zaměřuje se na bezpečnost, historii a mezinárodní politiku s důrazem na rozvoj Armády České republiky a armád NATO. Publikuje v odborných i populárně-naučných médiích v Česku i zahraničí, nepravidelně komentuje pro české televize.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Armáda ČR

Štítky protivzdušná obrana, Česko, NATO, Finsko, ruská invaze na Ukrajinu, Jana Černochová, ODS, SPYDER, dron, software

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České systémy SPYDER budou umět sestřelovat rakety  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.