Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Rekonstrukce Hotelu Opatov se nejspíš prodraží. Zatím není jasné, o kolik

Rekonstrukce bývalého hotelu Opatov na Jižním Městě, kterou pražský magistrát zahájil loni, se zřejmě kvůli nutným úpravám v dispozici budovy prodraží. Novinářům to dnes řekla náměstkyně primátora Alexandra Udženija (ODS). Původně vysoutěžené náklady na rekonstrukci činí 688,9 milionu korun bez DPH. To, o kolik se navýší, zatím podle náměstkyně není jasné. Radní města rozhodli o založení pracovní skupiny, která se bude zabývat využitím nebytových prostor v budově, rozdělením bytů či parkováním.

V domě má bydlet asi 650 lidí

V domě najde po dokončení prací na jaře roku 2025 podle Udženije bydlení asi 650 Pražanů v 272 bytech, z nichž 68 bude v dispozici 1+kk, 152 o velikosti 2+kk, 35 bytů bude třípokojových a 17 čtyřpokojových.

Právě s úpravami dispozic původních malých hotelových pokojů na větší byty, které dávají pro městské nájemní bydlení větší smysl, souvisí předpokládané navýšení ceny prací. Z důvodu úprav bylo podle Udženije nutné zasahovat i do nosných prvků konstrukce. „Náklady budou vyšší, ale zatím mi nikdo neuměl říct, o kolik," řekla náměstkyně.

Radní města dnes schválili vytvoření pracovní skupiny, ve které zasednou politici či zástupci úřadu a odborníků. Nejprve se skupina bude zabývat využitím nebytových prostorů ve zrekonstruované budově. „Naše úvaha je taková, že by tam určitě měla být ordinace lékařů či sociální služby," řekla Udženija. V rozsáhlém prostoru podle ní měla být restaurace, ale to možná skupina s ohledem na místní obyvatele přehodnotí. Závěry o této problematice má skupina předložit vedení města do 20. prosince letošního roku, aby na jejich základě bylo možné instruovat firmu Hochtief CZ, která rekonstrukci dělá.

K podobným účelům jako Hotel Opatov má v budoucnu sloužit i nedaleká bývalá ubytovna Sandra

Kromě toho se bude pracovní skupina věnovat také parkování pro obyvatele a způsobu přidělování nájemních bytů. Podle Udženije by v domě měl být vyrovnaný poměr mezi nájemníky z městem podporovaných profesí, sociálně slabých, seniorů či mladých rodin.

K podobným účelům jako Hotel Opatov má v budoucnu sloužit i nedaleká bývalá ubytovna Sandra. Objekt vlastní a od roku 2019 rekonstruuje Praha 11. V budově by měly vzniknout kancelářské prostory, sál pro kulturní akce či jednání zastupitelstva, restaurace a 174 nových bytů. Ty by měly primárně sloužit mladým rodinám, seniorům, učitelům, lékařům, hasičům, strážníkům městské policie či zdravotním sestrám.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto THMP

Štítky Hotel Opatov, byty, opravy, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Vysoutěžená cena ? O důvodech dnešního marasmu píšu v diskusích.

Středa, 8. listopadu 2023, 03:10Odpovědět

Rekonstrukce Hotelu Opatov se nejspíš prodraží. Zatím není jasné, o kolik  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.