Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Úřad vlády dnes otevřel k prohlídce Lichtenštejnský palác i zahradu Strakovy akademie

Lidé si dnes v Praze mohou prohlédnout Lichtenštejnský palác na Kampě i nedalekou zahradu sídla vlády - Strakovy akademie na Klárově. Dny otevřených dveřích ve vládních objektech pořádá o vybraných víkendech a státních svátcích Úřad vlády.

Lichtenštejnský palác na břehu Vltavy v blízkosti Karlova mostu, jehož historie sahá do roku 1555, slouží české vládě k reprezentačním účelům. Objekt několikrát změnil podobu i majitele, mezi něž patřil rod Kaiserštejnů a Lichtenštejnové. V apartmánech umístěných ve druhém patře pobývali při návštěvě Prahy například španělský král Juan Carlos s chotí Sofií, britská královna Alžběta II. či japonský císař Akihito s císařovnou Mičiko. Přízemní sály a salonky slouží ke společenským a pracovním setkáním.

Zahradu Strakovy akademie úřad vlády po rozsáhlé renovaci zpřístupnil loni v létě. Rekonstrukce odstranila některé původní necitlivé zásahy, jejím cílem bylo dát zahradě i reprezentativní charakter a navázat na styl a dílo původního architekta Františka Thomayera. Zahradníci obnovili přes 11.000 metrů čtverečních trávníku, živé ploty a zasadili stovky růží.

"Zájemci si v rámci komentované prohlídky budou moci projít trasu od schodiště a vstupní chodby přes modrý salonek, kapli, salonek Kampa, zlatý sál, hnědý sál a zahradní salonek až do palácové zahrady," uvedl Úřad vlády. Prohlídky začaly dnes v 9:00, poslední prohlídka proběhne v 16:00, vstup je zdarma bez předchozí registrace.

Zájemci si dnes mohou prohlédnout také zrenovovanou zahradu Strakovy akademie. Vstupuje se do ní branou z Kosárkova nábřeží, otevřená bude od 10:00 do 18:00.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky den otevřených dveří, památky, vláda, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úřad vlády dnes otevřel k prohlídce Lichtenštejnský palác i zahradu Strakovy akademie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.