Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Aktivisté v maskách v Praze upozorňují na utrpení zvířat při transportech

Aktivisté z hnutí Obraz - obránci zvířat dnes v centru Prahy upozornili na happeningu nazvaném Peklo jménem transporty na utrpení hospodářských zvířat, která se převáží na dlouhé vzdálenost z Česka mimo EU. Aktivisté ve zvířecích maskách uprostřed Václavského náměstí na počítačích přehrávali videa z přepravy například skotu. Zhruba padesát lidí také v maskách zvířat jezdilo v pražských tramvajích. Aktivisté požadují zákaz vývozu živých zvířat z ČR mimo EU.

Cílem akce je ukázat veřejnosti, jak vypadají poslední dny života desítek tisíc zvířat

Pavel Buršík z hnutí řekl, že cílem akce je ukázat veřejnosti, jak vypadají poslední dny života desítek tisíc zvířat, která se v transportech vozí do asijských nebo i afrických zemí. Uvedl, že často směřují na Blízký východ, kde je čeká porážka bez omráčení, zvířata se podřezávají a nechávají vykrvácet. Akce je součást kampaně hnutí za změny zákonů týkající se životních podmínek zvířat a aktivisté vyzývají veřejnost, aby jejich snahu podpořila. Mimo jiné požadují také přísnější regulaci pyrotechniky nebo to, aby se ochrana zvířat dostala do ústavy.

„Česká republika je jeden z největších vývozců krav, býků, telat z EU do Turecka a dalších zemí. Turecko často bývá tranzitní zemí. Vyváží se i statisíce živých kuřat, stovky až tisíce koz, ovcí, prasat a jestli je nějaké zvíře typické pro ČR, tak je to skot," řekl Pavel Buršík.

Zvířata cestují tři až čtyři dny, přestože je možnost exportu chlazeného nebo mraženého masa

Poznamenal, že na Blízkém východě je z kulturních důvodů poptávka právě po čerstvém mase z dovezeného skotu. Upozornil na to, že zvířata cestují tři až čtyři dny na vzdálenost několika tisíc kilometrů, přestože je možnost exportu chlazeného nebo mraženého masa.

Podle Buršíka lidé v Česku už dokázali přimět politiky, aby se přijaly systémové změny, jako byl například zákaz klecových chov slepic a kožešinových farem nebo zpřísnění legislativy týkající se týrání zvířat.

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto OBRAZ - Obránci zvířat

Štítky demonstrace, chov, příroda, zákon, masky, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivisté v maskách v Praze upozorňují na utrpení zvířat při transportech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.