Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V pražských Nuslích se v sobotu rozhodlo o mistru republiky v Aeropressu

V pražských Nuslích proběhlo celorepublikové kolo v Aeropressu. 27 soutěžících se kvalifikovalo z předchozích kol v Ostravě, Liberci a Brně. Vítěz se na začátku prosince vypraví reprezentovat Česko do australského Melbourne. Aeropress je technika, která umožňuje přípravu kávy protlačením horké vody přes namletá zrnka. Ze všech ručních metod se tak nejvíce blíží klasickému kávovaru na espresso.

S Aeropressem přišel v roce 2005 američan Alan Adler. Jednoduchý plastový nástroj umožnil připravovat vysoce kvalitní kávu kdekoliv. Zatímco jiné ruční metody se spoléhají na gravitaci, Aeropress umožňuje lidskou sílu přeměnit na tlak, díky kterému se z mletých zrn extrahuje více chutí a vůní. Díky tomu se stal celosvětově oblíbeným jak u baristů a profíků, tak i u amatérů, kteří chtějí dobrou kávu i tam, kde nemají přístup k velkému a drahému přístroji.

Vyhraje ten nejlepší recept

Při Aeropress šampionátu dostanou soutěžící s krátkým předstihem vlastní dávku soutěžní kávy, kterou ochutnají a podle jejího chuťového profilu upraví standardní Aeropress recept. Mohou měnit množství kávy a vody nebo dobu, po kterou se káva extrahuje. Na výslednou chuť má vliv i to, jakým způsobem barista kávu promíchá, nebo jak dlouho trvá samotná extrakce tlakem. Před regionálními a celorepublikovým kolem dostali soutěžící odlišné kávy, aby organizátoři prověřili jejich schopnost upravit recept.

„Oproti kávě, kterou jsme dostali do Brna byla tahle trochu víc pražená, recept jsem proto upravil. Snížil jsem teplotu vody, abych z kafe nedostával příliš mnoho hořkých chutí,“ řekl pro redakci Drbny Jiří Chábera, vítěz brněnského kola. Upravený recept mu nakonec v Praze zajistil stříbrnou medaili. 

Při celorepublikovém kole se setkají baristé z oboru i amatéři

Jirkův úspěch je výjimečný v tom, že káva je pro něj pouze koníčkem, většina ostatních soutěžících pracuje v kávovém průmyslu nebo dokonce přímo v kavárně jako baristé nebo baristky. Jirka tak svůj recept piloval během obědové pauzy v kanceláři a vyplatilo se. Konkurence v Brně a v pražských Nuslích byla ale podle Jirky výrazně jiná. „Do Brna se mohl přihlásit kdokoliv, i amatéři, jako jsem já. Tady v Praze už jsou ale všichni skoro profíci, a všichni se chtějí podívat na světový šampionát do Austrálie,“ vysvětlil Chábera.

Součástí sobotního kola byl i doprovodný program, návštěvníci nuselské kavárny Zrno zrnko si mohli zkusit upražit vlastní dávku kávy nebo se naučit identifikovat chutě při tzv cuppingu - specifickém způsobu ochutnávání kávy. Celkovým vítězem se nakonec stal Matěj Kučera, který se do celorepublikového kola kvalifikoval z Ostravy. Na třetím místě se umístil František Prokop, který se do soutěže dostal na základě divoké karty organizátorů.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky káva, Aeropress, soutěž, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ev Ik

Turek to jistí. Nesmyslná soutěž.

Pondělí, 4. září 2023, 06:34Odpovědět

V pražských Nuslích se v sobotu rozhodlo o mistru republiky v Aeropressu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.