Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Policejní prezident pod palbou kritiky mírní svá slova o tom, že ženy si sexuální násilí často vymýšlejí

Policejní prezident Martin Vondrášek je v posledních hodinách terčem kritiky za své vyjádření o tom, že oznámení žen o sexuálním násilí je velmi často smyšlené. Experti později Vondráškovo prohlášení označili za plivnutí do tváře obětem znásilnění. Policejní prezident dnes vydal prohlášení, kde veřejnost ubezpečil, že jeho záměrem nebylo problematiku obětí sexuálního násilí jakkoliv bagatelizovat.

„Uznávám, že nebylo šťastné použít v diskusi o smyšlených oznámeních slovní spojení – velmi často“

„Velmi často je oznámení ženy o sexuálním násilí smyšlené. A my musíme prověřit, zda to, co nám říká, je pravda," řekl v pořadu Spotlight policejní prezident Martin Vondrášek. Jeho vyjádření se chytila některá média a odborníci, kteří jej označili za plivnutí do tváře obětem sexuálního násilí.

V reakci na diskuzi, kterou jeho tvrzení vyvolalo, vydal dnes Vondrášek vyjádření, kde veřejnost ubezpečil, že jeho záměrem nebylo problematiku obětí sexuálního násilí jakkoliv bagatelizovat. „V rozhovoru, který jsem pořadu Spotlight na aktualne.cz poskytl, nic takového z mých úst nezaznělo,“ napsal v prohlášení na policejním webu Martin Vondrášek.

Kritici Vodráškovi mimo jiné vytkli, že ke smyšleným nahlášením sexuálního násilí nedochází velmi často, podle statistik jde o jednotky případů. „Uznávám, že nebylo šťastné použít v diskusi o smyšlených oznámeních slovní spojení – velmi často. Takové případy se však dějí a kolegyně a kolegové musí při prověřování pracovat i s touto možností. Vždy se tak ale musí dít s maximální citlivostí, aby nedocházelo k sekundární viktimizaci obětí. Také o tom jsem v rozhovoru hovořil. Stejně tak jako o nastaveném systému, který v rámci Policie ČR máme vybudovaný pro práci se zvlášť zranitelnými obětmi takto závažných trestných činů a na jehož neustálém zdokonalování i nadále pracujeme i ve spolupráci s neziskovým sektorem,“ vysvětlil.

Podle Vondráška sice nelze objektivně měřit latenci trestné činnosti, ale oběti jakýchkoliv trestných činů se nesmí bát tyto skutky oznamovat. „To bylo, je a nadále bude mým cílem. Jen tak lze účinně dosáhnout prosazování práva a spravedlnosti, kterému jsem zasvětil více než třicet let mé služby u Policie ČR,“ uvedl Vondrášek a zároveň se ohradil proti z jeho hlediska zavádějícím tvrzením vytrženým z kontextu, která jsou používána ve veřejném prostoru, a která se podle něj snaží vyvolat dojem, že má hodnoty nastavené zcela opačně, než tomu ve skutečnosti je.

Vondrášek své tvrzení podkládá policejními statistikami

Portál Aktuálně.cz k problematice sexuálního násilí oslovil advokáta Daniela Bartoně, který se specializuje na oběti zneužívání. Ten tvrdí, že podle jeho zkušenosti je smyšlených oznámení o znásilnění nanejvýš dvanáct procent.

To však Vondrášek, který se podle svých slov snaží veřejnosti dlouhodobě předkládat úplné a objektivní informace k jednotlivým tématům, vyvrací policejními statistikami.  „V roce 2021 Policie ČR zahájila úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu znásilnění v 1193 případech, ze kterých bylo 525 případů odloženo z důvodu, že ve věci nešlo o podezření z trestného činu, jinými slovy se skutek nestal. V roce 2022 Policie ČR zahájila úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu znásilnění v 1375 případech, ze kterých bylo 573 případů odloženo z důvodu, že ve věci nešlo o podezření z trestného činu, jinými slovy se skutek nestal,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto PČR

Štítky policejní prezident, Martin Vondrášek, sexuální násilí, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policejní prezident pod palbou kritiky mírní svá slova o tom, že ženy si sexuální násilí často vymýšlejí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.