Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Vedení Prahy protestuje proti záměru prodat budovu pošty v centru v aukci

Vedení Prahy se nelíbí záměr České pošty prodat budovu centrální poštovní pobočky v Jindřišské ulici formou elektronické aukce. Chce vyvolat jednání s ministerstvem vnitra a zástupci pošty, na kterém bude požadovat přímý prodej hlavnímu městu. Dnes to v tiskové zprávě sdělil mluvčí Prahy Vít Hofman. Podle zástupců magistrátu na jednáních s Českou poštou jasně zaznělo, že přímý prodej hlavnímu městu je nejvhodnější variantou.

Informace o prodeji formou aukce vedení města podle primátora zaskočila

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) uvedl, že informace o prodeji formou aukce vedení města zaskočila. „Situaci analyzujeme a připravujeme se na všechny možné varianty. Stále ale preferujeme jednání o přímém prodeji, což by jednoznačně bylo ve veřejném zájmu hlavního města i státu," řekl. Dodal, že požádal ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) o společnou schůzku se zástupci vedení pošty. Ta by se podle jeho představ měla uskutečnit do dalšího jednání pražského zastupitelstva, které bude příští čtvrtek.

Radní Prahy pro majetek Adam Zábranský (Piráti) uvedl, že na několika jednáních se zástupci pošty byla řeč o přímém prodeji budovy hlavnímu městu a rozhodnutí o prodeji formou dražby je proto překvapující. Město podle něj bude v případné dražbě ve znevýhodněné pozici oproti soukromým subjektům. „Pro Prahu je to velmi diskriminační a maří to naděje, že v takové aukci město může uspět," řekl. Doplnil, že Praha nabízí odkup za cenu obvyklou podle znaleckého posudku.

Česká pošta loni vykázala ztrátu 1,73 miliardy korun, letos to měly být až čtyři miliardy korun, proto musela sáhnout k úsporným opatřením. Pošta zaměstnává téměř 23 tisíc lidí, ke konci května zrušila v souvislosti s rušením poboček 924 míst, z toho dostalo výpověď asi 600 zaměstnanců.

Podle mluvčího pošty bude prodej formou e-aukce

Mluvčí pošty Matyáš Vitík řekl v úterý serveru Seznam Zprávy, že ministerstvo vnitra dalo České poště k prodeji centrální pobočky souhlas, prodej bude formou e-aukce. Podle něj bude podmínkou, aby zde nadále působila pobočka České pošty. Odhadní cena je podle dřívějších informací přes jednu miliardu korun. Prodej je součástí úsporných opatření, které Česká pošta přijímá kvůli prohlubující se ztrátě. Od 1. července pošta zavře také 300 poboček po celém Česku.

Rozsáhlá novorenesanční budova v pražské Jindřišské ulici byla postavená v letech 1871 až 1874 a následně rozšiřována. V roce 1998 byla prohlášena za kulturní památku. Pošta v ní nabízí široký okruh služeb, v bočním traktu s vchodem z ulice Politických vězňů sídlí ředitelství České pošty. Zajímavostí je 1780 poštovních přihrádek, které se v budově nacházejí. Některé z nich mají původní podobu, některé jsou moderní. Česká pošta v budově sídlí od roku 1873.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky pošta, reality, Jindřišská, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Vláda mafie která si tiskne peníze. Nově otevřená Ukrajinská pošta před kterou stojí 18 asi zaměstnanců. Proto bylo rozhodnuto o uzavření 300 poboček po celé zemi ? Kolik ,živí' trubců ředitelství pošty, kolik z nich je ze soudruhů soukmenovců a jejich potomků kteří po rozvratu v roce 89 kdy soudruzi soukmenovci převlékli kabáty a uniformy, rozdělili Československo, zhasli a rozkradli viz seriál Devadesátky včetně dokumentu, Příběh Kmotra-agentStB Mrázek z Kolínska jakoRakušan, Šmejdi, Gangster ka, Sametoví vrazi, Ivánku kamaráde můžeš mluvit, Někdo to rád horké, Kmotr, Sicilský klan, Obchodník se smrtí, Soukromá válka pana Wilsona, Vicepresident, My Lai, Četa, Forest Gump o Vietnamu, Lidi co znám, Vítejte vŘecku pane inspektore, Už je zase tady'o nesmrtelnosti'té lichvamafie která vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám válečnickými trpaslíky, kudlankami, trubci, komedianty, žvanily, lháři, podvodníky, falešnými studenty falešných práv a škol prodavačů titulů, překupníků, pašeráků, tunelářů, odkláněčů, lichvářů, vymahačů, pasáků, vexláků. Má fijala bratrance na Ukrajině který nakvap zmizet z Bérna kvůli svým průšvihům-to by vrhlo světlo na ty válečnické trpaslíky, kudlanky , trubce, loutky, komedianty, parazity kteří sedí okolo nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné'mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám se svými začerněnými smlouvami jako Ursula nebo soudruh dvořák čt, pávků, rycheckých, střížů a dalších viz Karel Kryl Demokracie, Za prachy, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, Kabáti Colorado, Mám jednu ruku dlouhou, Amnestie, Nájem zvedej, Pánubohu do oken, Nightwork píseň pro Pražáky, Sexuální násilí, Sami, Iluze o lůze LupoAnettaTahači, abjvirtuálky, Pánové nahoře, Zdálky zblízka, Maškarní ples, Markéta, Mávátka, Krajina po bitvě, Sprcha, Dežo, Revoluční, Vtom roce pitomém, film Planeta opic, Pošťák, Doktor divnoláska, Erin Brockovich, Vlk z Wall Street, nebo Okamžik záblesku, vše o mafii.Článek na svobodnysvetcz: Náplní mé práce v Kauflandu bylo okrádat dodavatele (místní). Na novinky.cz článek: Proč jsem to neřekl dřív" o Vietnamu, presidentech. Prof John J Mearsheimer universityChicago naYtMatěj Gottwald čtitulky, generál Hynek Blaško TrampotyEU a První výročí vzniku války na Ukrajině, gen Petr Pelz na Inovace Republiky o návratu do minulého století, projev Alice Wedel Afd ytRoman Kirsch čtitulky s ukázkou začerněných smluv Ursuly, hodnocení Anděly Sara Wagenknecht, exposlanec Jan Keller, exministr Vlastimil Tlustý, exposlanec F.R.Čech na XTV.

Čtvrtek, 15. června 2023, 08:40Odpovědět

Vedení Prahy protestuje proti záměru prodat budovu pošty v centru v aukci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.