Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Před ruskou ambasádou se střetli zastánci a odpůrci Ruska

Před ruským velvyslanectvím se dnes sešly dvě skupiny lidí. Jedna na podporu Ukrajiny v boji proti ruské invazi, druhá tvrdila, že demonstruje proti rusofobii. Obě skupiny postávaly daleko od sebe. Vypuklo mezi nimi několik slovních potyček, fyzicky se však nenapadly. Na místě bylo množství policistů v uniformách i v civilu. Počet účastníků v obou skupinách byl přibližně stejný, asi čtyři desítky lidí. K proruským aktivistům se následně připojila také bývalá novinářka Jana Peterková, které soud nedávno uložil podmínku za šíření poplašných zpráv. Na akci vyzývala k podpisu petice proti česko-americké smlouvě o obranné spolupráci. Kolem čtvrté hodiny odpoledne se protestující poklidně rozešli.

Proruští aktivisté kritizovali výuku dějepisu i česko-americkou dohodu

Skupinka proruských aktivistů měla české a ruské vlajky, ale i vlajku bývalého Sovětského svazu se symboly srpu a kladiva. Diskutovali mezi sebou o podle nich zavádějící výuce dějepisu na školách a kritizovali česko-americkou dohodu o obranné spolupráci. O premiéru Petru Fialovi (ODS) se také vyjadřovali jako o „nepříteli národa“.

Jeden z účastníků vyzýval k tomu, aby se organizátoři protivládních demonstrací Ladislav Vrabel a Jindřich Rajchl spojili a vystoupili proti současné vládní koalici. Připravený měli transparent s nápisem „Rusko není náš nepřítel“ i ruské vlajky. Opodál od této skupiny stál muž, který držel ceduli, kde stálo „Jsem Rus, ale proti Putinovi“.

Proukrajinské setkání zorganizovala skupina Kaputin, která podobně veřejně vystupuje už od začátku ruské invaze na Ukrajinu. Také dnes s sebou měla některé atributy ze svých předchozích demonstrací, jako třeba figurínu ruského prezidenta Vladimira Putina sedícího na záchodě nebo figurínu podobající se ruskému prezidentovi ležící v rakvi.

K fyzickým potyčkám nedošlo

Podobiznu Putina účastníci protestu následně ze sochy odinstalovali a otočili ji tak, aby měl hlavu v záchodové míse. „Hajzla do hajzlu,“ pokřikovali při tom aktivisté. Drželi také písmena tvořící střídavě nápisy „Putin je v hajzlu“ a „Rusko je hovno“. Lidé v této skupině měli dále ukrajinské vlajky, vlajky Evropské unie nebo USA a NATO. Někteří byli oděni do ukrajinských národních barev.

Mezi oběma skupinami na akci vypuklo několik slovních potyček, přes policejní zátarasy na sebe často pokřikovaly nadávky. „Rusové jsou teroristé,“ ozývalo se z ukrajinské strany. „Teroristé jsou Ukrajinci,“ odpovídali proruští aktivisté. Slyšet bylo také například „Ukrajina zvítězí“ a „Kdo podporuje Rusko, není Čech“. Oba tábory se také navzájem natáčely na mobilní telefony. Fyzicky se však protestující nenapadli.

Na dnešní akci Kaputina naváže happening na protest proti zničení ukrajinské Kachovské přehrady, který pořádá Hlas Ukrajiny. Součástí bude performance, kdy jednotliví účastníci budou držet předměty utopené v nádobách.

Proruští měli původně demonstrovat na Letné

Setkání proruských aktivistů se k ambasádě přesunulo z původně avizovaného shromáždění na Letné, na které podle informací na sociálních sítích zval Tomáš Čermák. Soud ho v březnu nepodmíněně odsoudil za podporu a propagaci terorismu. Podle soudu se loni ve videu na facebooku vymezoval vůči novele pandemického zákona a podněcoval diváky, aby aktivně, i za použití násilí, zabránili jejímu projednání a přijetí.

Čermák už loni dostal pravomocný podmíněný trest za nenávistné výroky o Ukrajincích. Souzen je také spolu s dalšími dvěma muži za nebezpečné pronásledování a výtržnictví kvůli obtěžování šéfa České lékařské komory Milana Kubka a evolučního biologa Jaroslava Flegra.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Spolek Kaputin

Štítky demonstrace, Ukrajina, Rusko, válka, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před ruskou ambasádou se střetli zastánci a odpůrci Ruska  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.