Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Praha zvýší nájmy v bytech o polovinu loňské inflace

Pražský magistrát zvýší ve svých bytech nájemné o polovinu průměrné loňské míry inflace, tedy o 7,55 procenta. Již dříve magistrát stejný krok učinil v případě nájmů za komerční prostory a pozemky. Zvyšovat nájmy v bytech i nebytových prostorech se letos podle dřívějších informací chystá i většina pražských městských částí.

Náměstkyně primátora Alexandra Udženija (ODS) po dnešním jednání rady řekla, že vedení města nechce zatížit nájemníky zvýšením nájmu na úrovni 15 procent, proto zvolilo jen poloviční hodnotu. Praha vlastní podle dřívější analýzy asi sedm tisíc bytů, dalších asi 23 tisíc jich spravují městské části.

Většina pražských radnic letos zvýší nájmy v bytech i nebytových prostorech

Většina z pražských radnic se letos chystá zvyšovat nájmy v bytech i nebytových prostorech. Výše zdražení se však v jednotlivých městských částech liší. Zatímco některé zvýší nájemné o plnou výši inflace, která za celý loňský rok činila 15,1...

Zvýšení nájemného se bude týkat nájmů s inflační doložkou, kterou vedení metropole začalo do nájemních smluv standardně dávat před několika lety, a bude podle schváleného dokumentu platné od 1. července.

Podle dřívějších zjištění se nájemné chystají zvyšovat nebo již zvýšily i městské části, a to jak v nebytových prostorech, tak v bytech. Výše zdražení se v jednotlivých městských částech liší. Zatímco některé zvýší nájemné o plnou výši inflace, která za celý loňský rok činila 15,1 procenta, další nájemné zvýší méně. Důvodem zdražování je vysoká inflace a rostoucí ceny prací či energií a snaha získat více peněz na opravy a údržbu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Horňák

Štítky nájem, zvýšení, byty, magistrát, inflace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha zvýší nájmy v bytech o polovinu loňské inflace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.