Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Azbest z Intercontinentalu zmizí už příští týden

Rodiče žáků i zaměstnance ZŠ Curieových znepokojovala přítomnost azbestu ve stavebních materiálech budovy hotelu Intercontinental. V té momentálně probíhají rozsáhlé opravy kvůli kterým bylo dočasně zabráno hřiště, které ke škole patří. Zřizovatel a vedení školy, investor a nezávislá znalkyně se sešli a společně přinesli změnu harmonogramu, která zajistí odstranění nebezpečného materiálu co nejdříve.

Při rekonstrukčních pracích v budovách bývalého hotelu se ukázalo, že stavební materiály obsahují azbest. I přesto, že po dobu rekonstrukce bylo hřiště školy uzavřeno, obavy školy i rodičů přetrvávaly.

Znalkyně doporučila odstranit azbest co nejdříve

Zástupci městské části Praha 1, která je zřizovatelem školy, se dohodli s investorem o změně harmonogramu prací v hotelovém areálu. K projednávání byla přizvaná i znalkyně, která z bezpečnostních důvodů doporučila likvidaci nebezpečných materiálů co nejdříve. „Stavba dospěla do fáze, která umožňuje už nyní bez komplikací trvale odstranit azbestovou zátěž v instalační šachtě. Prioritou je vždy ochrana zdraví dětské i dospělé populace před možnou inhalací zdraví škodlivých respirabilních  azbestových vláken. Po racionálním uvážení a zohlednění celé situace jsem doporučila sanaci azbestu v nejbližším možném termínu, která zajistí trvalé odstranění azbestové zátěže dle platné legislativy,” vysvětlila ve zprávě pro média znalkyně Zoja Guschlová.

Během likvidace nebezpečných materiálu budou žáci mimo areál školy

K bezpečné likvidaci materiálů dojde 1. a 2. června. Žáci škly budou mít v tyto dny program mimo školu, tento program bude finančně dotován z prostředků investora, kterým je Metrostav. „Zajištění alternativního řešení v reakci na zpětnou vazbu veřejnosti a opět s důrazem na bezpečnost a potřeby školy je ukázkou účelné spolupráce mezi veřejnými a soukromými subjekty,” dodal radní Karel Grabein Procházka (ANO), který je supervizorem projektu je za městskou část. Během prací bude měřena kvalita ovzduší v okolí stavby, aby byla zajištěna bezpečnost.

Samotná sanace azbestu proběhne ve speciálním, hermeticky uzavřeném prostředí, bezpečností rizika tak budou snížena na minimum. „Díky naší průběžné komunikaci s investorem, školou a rodiči se v zájmu předcházení šíření poplašných zpráv a klidu nejen pedagogů a rodičů žáků školy podařilo dojednat úpravu postupu zcela nad rámec povinností smluvních ujednání o nájmu školního hřiště pro potřeby rekonstrukce,” popsal 1. místostarosta Prahy 1 pro oblast školství David Bodeček (Piráti).

Oddechnou si učitelé i rodiče žáků

Okolnosti rekonstrukce přilehlé stavby způsobovala obavy nejen u roičů žáků školy, ale i rodičům prvňáčků, kteří mají v září 2023 na školu nastoupit. „Přítomnost azbestu v přilehlé budově byla navzdory všem už přijatým opatřením pro řadu rodičů i nás zaměstnanců zdrojem nejistoty, která by přetrvávala řadu dalších měsíců a jež se přenesla i na rodiny prvňáčků. Za školu tedy vítám změnu postupu, ačkoli si před koncem roku vyžádá složitější koordinaci. Žáci dva dny stráví na různorodých mimoškolních akcích,” objasnila ředitelka školy Tereza Martínková.

Zbytek rekonstrukce objektu bývalého hotelu je naplánován tak, aby bylo momentálně uzavřené hřiště přístupné žákům na začátku školního roku 2023/24.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiweb, BoysPlayNice

Štítky rekonstrukce, azbest, Intercontinental, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Azbest z Intercontinentalu zmizí už příští týden  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.