Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Mladí se sešli v centru Prahy. Vláda na nás nemyslí, stěžují si

Několik desítek lidí se dnes po páté hodině odpoledne sešlo před Rudolfinem. Setkání iniciovala skupina s názvem Budoucnost neškrtneš!, která upozorňuje na to, že vláda podle nich nenaslouchá mladým lidem a neřeší problémy, které je skutečně trápí. Demonstrující upozornili na to, že vláda sice ospravedlňuje svá opatření s ohledem na budoucnost, zároveň však podle nich systematicky ignoruje témata, která trápí mladé.

„Vláda se o naši budoucnost dlouhodobě nezajímá“

Protest skupina svolala v reakci na konsolidační balíček, který má podle vlády stabilizovat veřejné finance. Premiér Petr Fiala (ODS) při představení balíčku uvedl, že je o něm vláda připravena racionálně debatovat, všechno detailně vysvětlovat a svá rozhodnutí také obhájit. Studenti svou akci označili za příspěvek do zmíněné diskuze.

Na akci promluvili zástupci studentů, vysokoškolských odborů i organizací zabývajících se lidskými právy, klimatickými změnami nebo péčí o duševní zdraví.

„Vláda se o naši budoucnost dlouhodobě nezajímá, ignoruje témata, která nás trápí, a využívá nás jen jako argument pro ospravedlnění vlastní politiky. Myslí si, že se proškrtá k budoucnosti, ve skutečnosti ale škrtá budoucnost. Nechceme být nadále na podobných příčkách jako Rusko v žebříčících míry oligarchizace či dostupnosti bydlení. Vláda systematicky neřeší mnohdy špatnou sociální situaci studentů, zvyšující se rozdíly mezi Prahou a regiony, podfinancování  školství, klimatickou a energetickou krizi, segregaci romských žáků, zrovnoprávnění LGBT+ lidí a stále podporuje fosilní byznysy. Chtěli bychom, aby finanční břemeno nesli ti, kteří ho unesou, a ne ti, kteří ani neunesou to dnešní,” uvedli studenti v prohlášení pro média.

Studenti chtějí v akcích pokračovat

Podobné akce chtějí studenti pořádat také v jiných městech. „Chceme být v zájmu zachování demokratické debaty kritickým zrcadlem pro současnou vládu. Protože pokud demokracie na vládnoucím břehu nemá protibřeh, mohou se vlny nejistoty a nespokojenosti přelít do jiné řeky v podobě oligarchie, populismu a fašismu. Proto jsme se, jako studenti a studentky, rozhodli vyjít do ulic a ukázat, že budoucnost se nedá škrtnout. Nepřijdeme si vyslyšeni. Rozhodli jsme se společně udělat akci, která propojuje jednotlivce, jednotlivkyně, spolky, organizace a hnutí, která se nemusí na mnoha věcech shodnout, ale všem jde o jednu věc, o důstojnou budoucnost. Rádi bychom nadále tvořili širší studentskou platformu a obecně tuto myšlenku více rozvíjeli,” popsali zástupci studentů ve zprávě pro novináře.

Mluvčí organizátorů Lukáš Skála zmínil, že chce, aby Česká republika byla v podpoře obnovitelných zdrojů, rovnosti příležitostí ke vzdělávání, participaci žen v politice a rovných právech pro všechny nehledě na sexuální orientaci či barvu pleti alespoň srovnatelní se Švédskem. „Zatímco vláda podporuje vinařskou lobby a zatěžuje vyššími daněmi především nízkopříjmové skupiny obyvatelstva, firmy fosilních oligarchů vykazují rekordní zisky,“ uvedl Lukáš Skála.

„Chceme být, v zájmu zachování demokratické debaty, kritickým zrcadlem pro současnou vládu. Protože pokud demokracie na vládnoucím břehu nemá protibřeh, mohou se vlny nejistoty a nespokojenosti přelít do jiné řeky v podobě oligarchie, populismu a fašismu,“ dodal.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky mladí, studenti, demonstrace, protest, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Lachman

Pane Novák. Soudruh estébák Fiala Vám nevadí. Dosazený za premiéra EU v Bruselu. Národní Fronta Spolu neměla 51 % hlasů do byl podvod. Už Vám odpovídat nebudu. Jste fanatik bolševika Fialy.

Pondělí, 22. května 2023, 11:11Odpovědět

Zdeněk Lachman

Proč jste dali hlas Národní Frontě Spolu kterou vede soudruh Fiala. Já hopamatuji jako zapáleného komunistu.

Pondělí, 22. května 2023, 11:06Odpovědět

Hana N

Kupředu levá....A ta.abeceda je tu nějak utlačovaná? Každý rok z našich daní podporovaný pochod úchylů Prahou? Rozdíl mezi Prahou a regiony? Tak ať ti mladí jdou ty regiony pozvednout, ale ono v Praze je to pohodlnější, což? O jejich představách "boje za klima" svědčí to, že "stávkovali" umělci a filosofové a studenti přírodních věd se od toho distancovali.

Pátek, 19. května 2023, 06:13Odpovědět

Jordan Novák

To jen staří natahují ruce na úkor mladých lidí a za to může estébák Bureš. Slíbí jim cokoliv! Populista!

Čtvrtek, 18. května 2023, 20:38Odpovědět

Mladí se sešli v centru Prahy. Vláda na nás nemyslí, stěžují si  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.