Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Policejní auto na střeše a rabování. Před čtvrt stoletím proběhl v Praze protest proti globalizaci

Dunivé rytmy techna, stovky tanečníků, tisíce lidí. Tak vypadal před čtvrt stoletím, 16. května 1998, začátek první Global Street Party v Praze, pořádané na protest proti "automobilismu, globalizaci světové ekonomiky a vzrůstající moci nadnárodních společností". Její konec se však zvrhl v otevřený střet radikálů s policií a rozbíjení výloh.

Zásahová jednotka se snažila dav uklidnit, ale demonstranti ji napadli kamením a lahvemi

Street parties neboli pouliční slavnosti jsou jednou z forem protestu proti ekonomické globalizaci. Často kombinují globální i lokální rozměry protestu, jak se stalo i při této akci, která proběhla paralelně v asi 40 různých městech světa. Pražské „předvolební shromáždění mládeže" však bouřlivým průběhem zaskočilo policii a šokovalo média a politiky.

Na shromáždění, kterého se podle policie zúčastnilo asi 2500 až 3000 mladých lidí, ekologičtí aktivisté z českých a moravských sdružení informovali o negativních dopadech globalizace světové ekonomiky na životní prostředí.

Vpodvečer dav opustil náměstí Míru a vydal se Anglickou ulicí na magistrálu směrem k Hlavnímu nádraží, kde začal ničit reklamní tabule. Demonstranti procházeli mezi automobily a vyděšené řidiče přemlouvali k vypnutí motorů, aby jejich výfuky neničily ovzduší. Ve vzduchu se objevily dlažební kostky, řidiči v nastalém zmatku zastavovali. Několik aut bylo přitom poškozeno.

Zásahová jednotka se snažila dav uklidnit, ale demonstranti ji napadli kamením a lahvemi. Pochod poté policisté již jen nasměrovali ke křižovatce Bulhar. Policie poté údajně ztratila nad demonstranty kontrolu a záhy zahájila ústup, který přerostl v útěk.

Nepřipravenost a neprofesionalitu policejní práce posléze někteří politici kritizovali

V další části průvodu, který pokračoval směrem ke Štvanici, napadlo u hotelu Hilton několik demonstrujících policejní auto a převrátilo jej na střechu. Demonstranti pokračovali po nábřeží do Revoluční ulice a přes Staroměstské na Mariánské náměstí, kde byla před budovou magistrátu akce oficiálně ukončena. Odtud již zhruba na 200 nejradikálnějších demonstrantů došlo na Václavské náměstí, kde rozbili výlohu restaurace McDonald's, a následně i výlohy další pobočky McDonald's a KFC ve Vodičkově ulici. Firma McDonald's odhadla škodu na 300 tisíc korun.

Několik minut poté dorazily na místo policejní antony, jejichž posádka podle očitých svědků nahodile zbila a zatkla několik desítek občanů zdržujících se zrovna na místě činu.

Policie do akce nasadila asi 180 policistů a zhruba 80 městských strážníků. Ze zadržených 64 osob bylo obviněno 25 demonstrantů, trestní stíhání většiny z nich bylo zastaveno.

Nepřipravenost a neprofesionalitu policejní práce posléze kritizovali někteří politici. Zazněly také hlasy na základě očitých svědectví, že policie si při opětovném zásahu ve Vodičkově ulici počínala brutálně.

Na protest proti této skutečnosti se 29. srpna 1998 konala Local Street Party na pražském Palackém náměstí. Navštívilo ji asi 5000 lidí a proběhla v naprostém klidu. Tentokrát již za mohutné asistence speciálně vycvičených policistů, vrtulníku a zástupů městských strážníků.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK / Železný Tomáš

Štítky demonstrace, 16. května, Global Street Party 98, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policejní auto na střeše a rabování. Před čtvrt stoletím proběhl v Praze protest proti globalizaci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.