Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Lidé se sešli před Hlavním nádražím. Požadují levnější energie a dostupné bydlení

Asi dvě stovky lidí se shromáždily v sobotu v poledne před Hlavním nádražím, aby vyjádřily nesouhlas s energetickou chudobou a používáním neobnovitelných zdrojů. Akci pořádá hnutí Energie lidem, do kterého se zapojily například organizace Greenpeace, Hnutí Duha, Platforma pro sociální bydlení, Fridays for Future nebo Univerzity za klima.

„Teplo domova je základní životní potřeba. Rostoucí náklady na energie a bydlení ohrožují dostupnost vytápění či elektřiny pro stále větší část z nás. Už nikdy nechceme tak drahou zimu. Proto zveme všechny na demonstraci proti energetické chudobě, za čistou energii a dostupné bydlení pro všechny,“ uvedli pořadatelé k události.

Energetická krize dopadá nejhůř na ty nejchudší

Mezi požadavky demonstrantů patří například zavedení systémových opatření na ochranu domácností v nouzi, výstavba dostupného bydlení nebo podpora energie z obnovitelných zdrojů. „Energetická krize, stejně jako každá krize, dopadá nejhůř na ty nejchudší. Oslabuje to celou naši společnost,“ řekla na pódiu Barbora Antonová z brněnského spolku Vesna, který podporuje české a ukrajinské rodiny v nouzi.

V půl dvanácté zahájila demonstraci dechová kapela Merbo Trubky, od dvanácti hodin začala vlastní demonstrace. Mezi řečníky byli zástupci hnutí a organizací, například Platformy pro sociální bydlení, Iniciativy nájemníků a nájemnic nebo studentského hnutí za klima Fridays for Future.

Demonstrace pokračuje pochodem přes Náměstí republiky a Staroměstské náměstí až k Čechovu mostu, skončí u budovy Ministerstva průmyslu a obchodu na Františku.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky energie, bydlení, demonstrace, klima, Energie lidem, krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé se sešli před Hlavním nádražím. Požadují levnější energie a dostupné bydlení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.