Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lidi na sociálních sítích děsí záhadná modrá dodávka. Nešiřte dezinformace, vyzývá policie

Na sociálních sítích se šíří varování před výskytem modré dodávky, která má křižovat obce ve středních Čechách. Neznámí pachatelé v dodávce mají podle lidí na sociálních sítích házet za ploty domů otrávené návnady a zabíjet tak psy a kočky a zároveň si vytipovávat nemovitosti, které chtějí vykrást. Lidé ve facebookových skupinách jsou zděšeni, policie však varuje před dezinformacemi a předkládá tvrdá data.

Modrá dodávka jako strašák na sociálních sítích

Na sociálních sítích v posledních týdnech koluje varování před modrou dodávkou, která má křižovat střední Čechy a jejíž posádka si má vytipovávat nemovitosti, které chce vykrást.

Zprávy o domnělém výskytu dodávky přicházejí z obcí na Rakovnicku, a to z obcí Lodenice, Mšec, Mšecké Žehrovice a Nové Strašecí, ale také na Kladensku, kde jde o obce Ledce, Hradečno nebo Tuchlovice.

Autoři příspvěků většinou varují před výskystem modré dodávky a před tím, že její posádka hází otrávené návnady zvířatům, která dle pisatelů následně hynou a pachatelé si pak pohodlně tipují a následně vykrádají rodinné domy.

Lidé na sociálních sítích sdílejí polohu a fotku modrých dodávek, které jsou jim jen trochu podezřelé, často nesouhlasí značka dodávky, typ auta a někdy ani barva. 

Policie zveřejnila jasná data

Policie takové zprávy na sociálních sítích označila za dezinformace a zveřejnila relevantní data ze středočeských obcí.

Od 1. března do 29. března 2023 policisté z obvodního oddělení Nové Strašecí přijali tři oznámení o vloupání do objektů, šlo o vloupání do dvou rodinných domů ve Mšeci, která lidé oznámili 3. března. Druhý den policisté zaevidovali pokus vloupání do dílny v Rynholci a poslední oznámený případ vloupání do domu v obci Lodenice je z 12. března.

Na Kladensku se policie ve stejném období zabývali dvěma případy vloupání do neobydlených domů, a to 8. a 13. března v obci Hradečno.

„Všemi těmito případy se policisté stále zabývají a provádějí veškerá nezbytná opatření k objasnění skutků a ztotožnění konkrétních osob, které je mají na svědomí. Žádná další oznámení jsme od občanů zmiňovaných obcí, týkající se vloupání do rodinných domů, neobdrželi,“ vysvětlila mluvčí policie Michaela Richterová.

Modrá dodávka a trávení zvířat? Nepřijali jsme žádné oznámení, říká policejní mluvčí

Policisté se vyjádřili i na adresu pohybu modré dodávky, jejíž posádka by měla házet zabíjet zvířata servírváním otrávených návnad. „V dané věci jsme nepřijali žádné oznámení od občanů,“ uvedla mluvčí.

„Prověřovali jsme oznámení učiněné na linku tísňového volání 158 o pohybu dvou modrých dodávek v Novém Strašecí, a to ze dne 27. března 2023. Na jeho základě vyslal operační důstojník okamžitě policejní hlídku k prověření situace, tedy ke kontrole vozidel i jejich osádek. Kontrolované osoby cizí národnosti vykonávaly výměnu střešní krytiny, přičemž měly písemnou smlouvu s osobou, která si jejich práci objednala a s jejich vykonáním souhlasila,“ popsala kontrolu posádky modré dodávky Richterová.

Nešiřte smyšlené a neověřené příspěvky na sociálních sítích, vyzývá policie

Policie na svém webu apeluje na lidi, aby v případě, že se o jakémkoliv protiprávním jednání dozví, kontaktovali přímo policii, která je kompetentní řešit, odhalovat a objasňovat přestupky a trestné činy a nešířili smyšlené a neověřené příspěvky na sociálních sítích.

„Příspěvek či komentář na sociální síti nenahrazuje klasické oznámení. To lze učinit na kterémkoliv oddělení Policie České republiky, nebo prostřednictvím asistované digitální služby Pol Point, či kontaktování tísňové linky 158. Sdělení na sociálních sítích rovněž nenahrazuje elektronickou podatelnu Policie České republiky, tudíž se nejedná o podání ve smyslu ustanovení § 59 zákona číslo 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním, ani dle ustanovení § 37 zákona číslo 500/2004 Sb., správní řád,“ vysvětlila policejní mluvčí.

„Považovali jsme za velice důležité se proti takovýmto komentářům vymezit,“ uzavřela mluvčí s tím, že prioritou a snahou policie je vždy občany pravdivě a relevantně informovat o bezpečnostní situaci, nikoliv podporovat a šířit nepravdivá nebo smyšlená sdělení.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Život v Hradečně

Štítky dezinformace, modrá dodávka, sociální sítě, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidi na sociálních sítích děsí záhadná modrá dodávka. Nešiřte dezinformace, vyzývá policie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.