Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Praze proběhla povodňová cvičení, otestovala spolehlivost komunikace

Tento týden probíhají na pražských tocích Botič a Rokytka povodňová cvičení. Cvičení odstartovala výstraha Českého hydrometeorologického ústavu varující před možným výskytem intenzivních přívalových srážek v oblasti a rozeslání výstražné SMS zprávy dotčeným obcím a čtvrtím v povodí potoků.

„Následuje fiktivní déšť zvyšující průtok vodních toků na úroveň 2. stupně povodňové aktivity, který odstartuje práci povodňových hlídek v jednotlivých obcích. Ty musí ověřit skutečnost v terénu a dále pak předávají zprávy o postupující povodni telefonními hovory, SMS zprávami a e-maily,“ popsala na svých stránkách průběh společnost Lesy hlavního města Prahy, která spravuje Botič, Hostivařskou přehradu, Rokytku a retenční nádrž Čihadla.

Do cvičení se kromě ní zapojili zástupci obcí a městských částí, jejichž územím potoky protékají, Operační středisko Krizového štábu hlavního města Prahy, pražští i středočeští hasiči a Povodí Vltavy. Jeho cílem bylo prověřit plynulost a spolehlivost komunikace pro případ skutečné povodně.

Cvičení probíhají jednou za jeden až dva roky

„Součástí cvičení je vždy i ověřování přesného odečtu vodní hladiny na fotografiích vodočetných latí umístěných v měrných profilech v korytech potoků, které simulují odečty na latích přímo v terénu. Díky správným opakovaným odečtům výšky hladiny vody lze totiž určit, zda povodeň opadává nebo naopak nabírá na síle,“ doplnila společnost.

Manuální kontrola výšky hladiny je podle ní důležitá, i když měření probíhá i elektronicky, protože podle výsledků přijímají obce bezpečnostní opatření. Výsledky se zaznamenávají do povodňových knih, díky kterým mohou pracovníci průběh povodňové situace vyhodnotit.

Cvičení se konají v povodí Botiče, Rokytky a Litovicko-Šáreckého potoka od roku 2017, a to v intervalu jednoho až dvou let.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lesy hl. m. Prahy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Praze proběhla povodňová cvičení, otestovala spolehlivost komunikace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.