Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Místní protestují proti výstavbě na místě zahrádek. Praha zkusí pozemky vykoupit

Pražský magistrát bude jednat o získání pozemků zahrádkářské kolonie u Rokytky v Praze 9, kde developerská firma JRD plánuje stavět byty na základě smlouvy o smlouvě budoucí s církví, která pozemky vlastní. Rozhodli o tom městští zastupitelé. Proti plánované výstavbě protestují místní obyvatelé i radnice Prahy 9, podle kterých by tam měla zůstat zachována zeleň.

Praha 9 v minulosti v oblasti vytvořila park Zahrádky, který by chtěla dále rozšiřovat jako jednu z posledních zelených oblastí ve Vysočanech, kde je v plánu rozsáhlá rezidenční zástavba.

Občanské sdružení Arnika nedávno uvedlo, že zahrádkáři z místního spolku jsou ve výpovědní lhůtě, která brzy skončí, a očekávají, že poté začne bourání kolonie. Primátorů náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček (STAN) řekl, že na zájmu o pozemky panuje shoda, ale jednání budou zřejmě složitá.

Pozemky jsou podle stávajícího územního plánu stavební. Stále je vlastní církev, která je získala v restitucích a podle Arniky má s firmou JRD uzavřenou smlouvu o smlouvě budoucí na jejich odkup v momentě, kdy bude mít povolení stavět. Podle zástupců místních obyvatel je v zájmu města zachování zeleně, kde žijí i chránění živočichové.

„Chceme, aby místo zůstalo nezastavěné a aby bylo zpřístupněno veřejnosti a na části vznikla komunitní zahrada a školní zahrada pro děti z nové školy," uvedl před časem předseda spolku Rokytka žije Lukáš Příbramský.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky zahrádky, výstavba, vykoupení, příroda, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místní protestují proti výstavbě na místě zahrádek. Praha zkusí pozemky vykoupit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.