Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Ne každá fotovoltaická elektrárna pomůže překonat energetickou krizi

PR článek

V současnosti probíhající energetická krize se nevyhýbá firmám, městům a obcím, řada z nich se tuto krizi snaží řešit vlastní výrobou elektřiny, nejčastěji pořízením fotovoltaické elektrárny, což způsobuje výrazný převis poptávky nad nabídkou. Transformace energetického trhu k tomu přináší zásadní změny legislativy a fungování trhu, zavádí nové instituty, jako jsou komunitní energetika a sdílení, což všechny subjekt staví do značné informační nejistoty. Investice do vlastní výroby elektřiny je proto nutné pečlivě zvážit a analyzovat dopady.    

Díky extrémně vysoké poptávce jsou nyní firmy nabízející instalaci fotovoltaických elektráren, baterií či tepelných čerpadel ve značné výhodě, protože místo, aby se snažily bojovat o zákazníky a přicházely s kvalitnějšími řešeními, mohou si naopak vybírat z řady zákazníků, kterým nabízejí hlavně produkty, na kterých nejvíce vydělají. Nemusí příliš řešit, jestli jsou tyto produkty pro zákazníka vhodné. Poptávka je totiž tak vysoká, že se bohužel vždy najde někdo, kdo tomuto tlaku podlehne. Tento stav se postupně přelévá ze segmentu domácností také do segmentu firemních či municipálních zákazníků. Nejen domácnosti, ale často ani firmy či obce nemají dostatek informací, ale jejich potřeba řešit situaci je čím dál víc naléhavější. Velice snadno se tak může stát, že podlehnou nevýhodné nabídce a místo kýžené úlevy přijde bolestivé vystřízlivění. Trh nyní láká další a další subjekty, které vidí příležitost k rychlému zisku, zákazníci se tak bohužel stále častěji setkávají se situací, kdy jim nevhodná nabídka může způsobit značné škody. 

„Velice často se setkáváme s tím, že nám zákazník ukazuje obdrženou nabídku, která je pro něho vydávána za optimální řešení, ačkoliv je na první pohled zřejmé, že nebyla vůbec přizpůsobena jeho potřebám. Nabízející se často ani neobtěžují analýzou potřeb zákazníka, případně tuto analýzu udělají velmi zjednodušeně, což návrh značně ovlivňuje v neprospěch zákazníka. Obvykle se pouze zeptají na roční spotřebu, odhadnou velikost střechy a systém následně navrhnou tak, aby měli maximální zisku, a to včetně dodání zařízení, která zákazník vůbec nepotřebuje a nevyužije. Problémem je, že nevhodné řešení zákazník pozná až za relativně dlouhou dobu od instalace, kdy si začne všímat, že avizovaná návratnost je vzhledem k nízkým úsporám v nedohlednu,“ upozorňuje Robert Štěpánek ze společnosti FVE ENERGY CZ s.r.o.

Jak vybrat správné řešení?  

Pořízení vlastní výrobny zpravidla představuje značnou investici, a to i se získáním dotace. Kvůli vlivu na celkové hospodaření firem či obcí je nutné pořízení fotovoltaické elektrárny velmi důsledně zvažovat. Správné rozhodnutí se nedělá jednoduše. Je pro něj potřeba značné množství informací a také výborná orientace na energetickém trhu a v legislativě, aby se mohlo vybrat optimální řešení. I nečekané detaily totiž mohou řešení ovlivnit natolik, že se návratnost investice posune o několik let, někdy se dokonce investice ani vrátit nemusí. 

Dalšími aspekty, které je třeba vyhodnotit, je možnost vyrobenou elektřinu sdílet, a to jak mezi vlastními odběrnými místy, tak s jinými účastníky trhu v rámci energetické komunity. I tady je nutné projekt komplexně posoudit pro celou dobu jeho předpokládané technické životnosti a nastavit parametry tak, aby bylo dosaženo maximálního ekonomického užitku za předpokládaných budoucích podmínek trhu. 

„Fotovoltaické systémy mívají zpravidla uvažovanou technickou životnost okolo 25 let a po tuto dobu by měly být také korektně ekonomicky hodnoceny se zahrnutím všech identifikovaných parametrů. Naším cílem je vždy provádět instalace fotovoltaických systémů tak, aby během své očekávané technické doby životnosti přinesly svému provozovateli co nejvyšší finanční úspory, a byla tak dosažena co nejkratší reálná doba návratnosti investice. Z tohoto důvodu v rámci každé zakázky v první fázi vypracováváme energetickou studii proveditelnosti, v níž se zaměřujeme zejména na optimální nastavení provozních parametrů zamýšleného energetického systému a relevantní dimenzování instalovaných výkonů jednotlivých technologií. Ve studii proveditelnosti tedy neřešíme jen obecný návrh umístění panelů na střeše, za což mnoho firem studii proveditelnosti považuje, ale provádíme optimalizaci provozu tohoto systému, a to i z pohledu možného využití konceptu sdílení energie a energetických komunit. Teprve v návaznosti na výstupy studie jsou následně provedeny veškeré ostatní kroky, jako je tvorba projektové dokumentace, identifikace vhodných dotačních titulů a instalace systému,” vysvětluje Robert Štěpánek ze společnosti FVE ENERGY CZ s.r.o.

Jako u každé jiné investice je nutné optimální nastavení a sledování rentability a návratnosti. Díky tomu zákazník bude vědět, že je jeho investice bezpečná a bude mít požadovaný efekt. Podobně je to i s nastavením konceptu sdílení a komunitní energetiky, kdy špatné nastavení a neexistence analýzy, jak se takové sdílení bude v budoucnu chovat, může způsobit značné ztráty. Jakkoliv se někomu může zdát, že studie proveditelnosti je zbytečná, opak je pravdou. Díky studii proveditelnosti mohou zákazníci ušetřit značnou část svých investičních prostředků a získat neocenitelné informace pro optimální nastavení investice a jejího možného chování v budoucnu. Ne nadarmo se říká „dvakrát měř, jednou řež“. V případě jakýchkoliv pochybností a dotazů se můžete podívat na stránky společnosti.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ne každá fotovoltaická elektrárna pomůže překonat energetickou krizi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.