Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Praha dá téměř čtrnáct milionů na pomoc ukrajinským uprchlíkům

Na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny napadené Ruskem poskytne Praha pěti organizacím pro letošní rok dohromady přes 13,78 milionu korun. Peníze půjdou mimo jiné na pomoc uprchlíkům s bydlením, se školami pro děti, ve zdravotnictví nebo se získáním zaměstnání. Z peněz se budou platit také tlumočníci. Přidělení dotace dnes schválili pražští zastupitelé. Pomoc uprchlíkům bude poskytována v Centru následné podpory uprchlíkům z Ukrajiny (CNPUU) ve Vysočanech, které bylo zprovozněné loni v prosinci. V Praze je zhruba 100 tisíc ukrajinských uprchlíků.

Peníze využije například Integrační centrum Praha na zajištění tlumočníků

Důvodem pro poskytnutí peněz je to, že na území metropole setrvává velké množství uprchlíků z Ukrajiny, kteří potřebují nejen humanitární pomoc, ale zároveň řeší životní situace spojené s pobytem v Praze, píše se v materiálu.

Peníze využije například Integrační centrum Praha na zajištění tlumočníků, kteří budou působit na jednotlivých pracovištích CNPUU, a jejich mezd a potřebného vybavení. Sdružení pro integraci a migraci zase uprchlíkům pomůže s bydlením, sociální podporou, školami a pomůže jim také v jednání s úřady. Další organizace pak pomohou s orientací na trhu práce nebo se zajištěním psychické či zdravotní péče.

Do Prahy od začátku války na Ukrajině před téměř rokem přišlo okolo 100 tisíc lidí

Centrum hlavní město provozuje společně s Dětským fondem OSN (UNICEF) a náklady na jeho provoz činí kolem 30 milionů korun. Provoz je zatím naplánovaný do konce března. CNPUU funguje paralelně s Krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině (KACPU) ve stejné budově.

Do Prahy od začátku války na Ukrajině před téměř rokem přišlo okolo 100 tisíc lidí, z toho necelou polovinu tvoří ženy a zhruba třetinu děti. KACPU za dobu svého fungování odbavilo přes 117 tisíc lidí. Někteří uprchlíci v Praze nezůstávají a pokračují dále do jiných regionů nebo například do Německa. KACPU v prosinci ohlásilo, že kvůli naplněné kapacitě nenabízí bydlení v městských bytech a ubytovnách.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Polícia SR

Štítky Ukrajina, správa, boje, sociální, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha dá téměř čtrnáct milionů na pomoc ukrajinským uprchlíkům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.