Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

FOTO: Na Černém mostě vyrostla ledová stěna. V sobotu se u ní bude podepisovat Adam Ondra

Před Centrem Černý Most vznikla unikátní desetimetrová ledová stěna, kterou si mohou vyzkoušet milovníci adrenalinu a zimních sportů. V sobotu 1. února se u stěny představí jeden z nejlepších lezců světa Adam Ondra, který představí ledolezectví společně s českou reprezentantkou Anetou Loužeckou.

Unikátní atrakce vznikla před Centrem Černý Most a má za úkol představit ledolezení jako horolezeckou disciplínu, při které jsou potřeba cepíny a mačky. Ačkoliv v České republice nejsou podmínky pro ledolezení ideální, jedna z nejuznávanějších světových ledolezkyň pochází z Děčína. Dnes se medailistka z několika světových šampionátů Lucie Hrozová v roli trenérky věnuje své nástupkyni Anetě Loužecké.

„Za vhodnými podmínkami pro trénink ledolezení je potřeba hodně cestovat. Až do loňského roku byla například jediná suchá tréninková stěna u nás na půdě. S ledovými stěnami je to pak v Česku kvůli počasí ještě horší. I proto jsem moc ráda, že ledová stěna před Centrem Černý Most vyroste, a těším se, až si ji budu moct vyzkoušet. Ke sportu to také určitě přitáhne větší pozornost,“ pověděla současná nejlepší česká ledolezkyně a jediná členka ženské ledolezecké reprezentace Aneta Loužecká.

Patnáct tun ledu

„Největším oříškem bude vytvořit potřebnou tloušťku ledu. Zatímco na kluzišti nám stačí 6 cm, na stěně to musí být vrstva silná alespoň 20 cm, aby nedošlo k poškození chladicí technologie pod ledem. Počasí nám tuto zimu také příliš nepomáhá, ale doufáme, že se nám i přesto podaří pro naše zákazníky vytvořit opravdu unikátní zážitek,“ vysvětluje Michaela Matlasová, marketingová manažerka Centra Černý Most.

Ledová stěna vznikla tak, že kromě chlazení pod ledovou vrstvou je ochlazován i vzduch v jejím okolí. Ledová stěna tak musí být při úvodním namražování ukryta pod speciální fólií, která ji chrání před UV paprsky či pohyby větru. Jedině tehdy led, kterého je asi patnáct tun, dostatečně zatuhne.

Sobotní himálajská expedice s Adamem Ondrou a Anetou Loužeckou

Už v sobotu 1. února budou mít sportovní nadšenci možnost potkat u stěny jednoho z nejlepších světových lezců Adama Ondru, který bude připraven rozdávat podpisy a společné fotky. Průvodkyní vysokohorské expedice, která bude u ledové stěny v Centru Černý Most probíhat celý víkend, bude právě ledolezkyně Aneta Loužecká. Zájemci si mohou ledolezení vyskoušet zcela zdarma, a to po oba dny od deseti dopoledne do šesti večer. Na místě budou probíhat soutěže o hodnotné ceny, zájemci budou moci vyzkoušet kyslíkový bar a na programu budou zajímavé přednášky na téma horolezectví.

Kromě maček a cepínů je potřeba i rezervace

Ledová stěna bude v provozu od pondělí do pátku v čase od 15:30 do 21:00 a o víkendech od 9:00 do 21:00. Lezení s mačkami a cepíny může vyzkoušet kdokoliv starší 12 let a na výběr budou dvě trasy: pro úplné začátečníky i pro zdatnější lezce. Veškeré vybavení bude zájemcům k zapůjčení na místě a o bezpečný průběh lezení se postarají kvalifikovaní instruktoři. Z kapacitních důvodů je nutné pobyt na ledové stěně předem rezervovat. Rezervaci je možné provést podle návodu na webových stránkách Centra.

Cena za půlhodinu na ledové stěně bude 80 korun pro děti ve věku 12–18 let a 150 Kč pro dospělé. Členové věrnostního programu Centra se mohou těšit na 50% slevu. Svojí účastí navíc zákazníci přispějí na dobrou věc. Výtěžek ze symbolického vstupného půjde na nákup nových evakuačních vozíků v domě s pečovatelskou službou na ulici Kapitána Stráského, který loni v listopadu zachvátil požár.

Ohodnoť článek

Štítky ledolezectví, sport, Adam Ondra, Černý Most, Centrum Černý Most, Česko, Lucie Hrozová, Děčín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Na Černém mostě vyrostla ledová stěna. V sobotu se u ní bude podepisovat Adam Ondra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.