Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Svijany budou díky spolupráci s firmou SOLEK vařit pivo i za pomoci sluneční energie

PR článek

Pivovar Svijany bude nově vařit pivo i za pomoci solární energie. V lednu podepsal smlouvu o díle se společností SOLEK, která začne na konci února na střechy pivovarských objektů ve Svijanech instalovat bezmála 1000 kusů solárních panelů s očekávaným ročním výkonem kolem 440 MWh. Pivovar tím pokryje zhruba 7 % své celkové spotřeby elektrické energie. Investice zhruba 12 milionů Kč, instalace panelů začne v únoru.

„Produkce elektrické energie pomocí solární panelů velmi vhodně zapadá do naší filozofie udržitelné výroby. Už před více než deseti lety jsme při modernizaci čistírny odpadních vod vybudovali v pivovaru bioplynovou stanici a provozujeme i kogenerační jednotky. Nezanedbatelný je ovšem také ekonomický rozměr projektu: výroba piva patří k energeticky náročným odvětvím a loni byla výrazně postižena zdražením energií, takže jsme intenzivně hledali další možnosti úspor v této oblasti,“ řekl ředitel Pivovaru Svijany Roman Havlík. „Provoz fotovoltaických zdrojů budeme po instalaci panelů průběžně vyhodnocovat z hlediska objemu vyrobené elektřiny, sezónních a denních výkyvů. Výhledově pak plánujeme nahradit alternativními zdroji až dvacet procent celkové spotřeby elektřiny v pivovaru,“ dodal.

„Díky nám se bude ve Svijanech vařit pivo ze sluneční energie. Více český projekt si pro návrat SOLEKu do České republiky neumím představit. Mám z toho velkou radost. Po 13 letech nabírání zkušeností v Evropě, a hlavně v Chile, chceme uplatnit naše know-how i doma,“ uvedl Jaroslav Kříž, jednatel Střešních systémů SOLEK. „Dnes už nám nedělá problém postavit elektrárnu o výkonu 0,5 megawatt. Spolupráce s Pivovarem Svijany je přesně tím typem projektu, kterému bychom se chtěli v Česku věnovat. Naším zaměřením jsou průmyslové haly, komerční budovy nebo nemocnice. Budeme firmám a České republice pomáhat k větší energetické soběstačnosti a zdravé budoucnosti.“

Pivovar Svijany bude díky energii ze slunce zvyšovat svou energetickou soběstačnost. Vyrobená elektřina bude v rámci objektu využita pouze pro vlastní spotřebu. „Pokud se pilotní projekt oběma stranám osvědčí, není vyloučeno, že by se solární panely rozšířily i na další pivovarské budovy na severu Čech,“ dodal Jaroslav Kříž.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svijany budou díky spolupráci s firmou SOLEK vařit pivo i za pomoci sluneční energie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.