Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Praha 6 testuje nový způsob hlídání dětí. Mají na sobě lokalizátory

Dvě mateřské školy v Praze 6 dostaly na vyzkoušení nový bezpečnostní systém pro lepší dohled na dětmi ve veřejném prostoru. Při vycházkách jim oblečou vestičky, ve kterých jsou zabudovány GPS lokalizátory. Signál pak putuje do telefonu, který má učitelka.

Jakmile se dítě příliš vzdálí, dostane učitelka upozornění

Dvě mateřské školy v Praze 6 dostaly na vyzkoušení nový bezpečnostní systém pro lepší dohled na dětmi ve veřejném prostoru. Při vycházkách jim oblečou vestičky, ve kterých jsou zabudovány GPS lokalizátory. Signál pak putuje do telefonu, který má učitelka.

„Využili jsme možnost zdarma vyzkoušet nové technologie, které by pomohly s řešením bezpečnosti dětí. Vítězná startupová společnost ze Slovinska nejprve monitorovací zařízení vyvíjela a nyní dle našich požadavků ladí technické detaily, jako jsou přesnost lokalizace, dobíjení nebo snadná manipulace,“ uvedl na webu městské části místostarosta pro oblast smart city Václav Kožený (ODS).  

Zařízení dostala v rámci zapojení do programu RAPTOR Evropského inovačního a technologického institutu Urban Mobility financovaného z evropských fondů.

Lokalizátory testují děti z mateřských škol Motýlek a Bubeníčkova, které se dobrovolně zúčastnily. Vedení pak požádalo o souhlas rodiče dětí a ujistilo, že zařízení nesbírá data. Při odchodu na vycházku oblečou učitelky malým žákům reflexní vesty, do kterých jsou lokalizátory zabudovány. Když se pak některé příliš vzdálí, dostane učitelka upozornění na mobilní telefon, který ji pak navede k místu, odkud vychází GPS signál lokalizátoru.

Vidíme přínos i ve snížení stresové zátěže pro učitelky"

 „Využití předpokládáme zejména u vycházek a akcí, kde se pohybuje více lidí, typicky při cestách hromadnou dopravou,“ vysvětlil Kožený. Podle toho, jak bude zařízení spolehlivé a přesné, se radnice rozhodne, zda je pro školky nakoupí.

„Kromě zvýšení bezpečnosti dětí vidíme přínos i ve snížení stresové zátěže pro učitelky, na které při vycházkách padá tíha toho, že neustále přepočítávají děti,“ komentuje projekt Mariana Čapková (Praha sobě), místostarostka odpovědná za oblast školství.

Kromě školek testuje lokalizátory i kroužek orientačních běžců. „Nápad je to velmi dobrý, protože každý týden vypouštíme do obory Hvězda na trénink orientačního běhu až osmdesát dětí. Zajistit jejich bezpečnost je pro nás velmi důležité, takže jsme rádi tento projekt vyzkoušeli,“ sdělil Jaromír Prouza, vedoucí zájmového útvaru Domu dětí a mládeže Praha 6.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 6

Štítky bezpečnost, děti, mateřské školy, test, signál, lokalizátor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 6 testuje nový způsob hlídání dětí. Mají na sobě lokalizátory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.