Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidé si připomínají památku Jana Palacha, který se upálil na Václavském náměstí

Na několik místech v Praze i ve zbytku republiky si lidé dnes připomínají památku Jana Palacha. Ten se před 54 lety upálil na Václavském náměstí na protest proti úpadku české společnosti do letargie, který zapříčinila okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy v srpnu 1968. Palach, který byl vysokoškolským studentem, zemřel ve dvaceti letech tři dny po svém činu, tedy 19. ledna 1969 na následky těžkých popálenin. Palachův čin přispěl k pádu totality a díky němu dnes Češi mohou žít ve svobodě a demokracii.

Lidé na Palacha vzpomínají na Václavském náměstí i u Filozofické fakulty Univerzity Karlovy

O Palachovi představitelé i média komunistického Československa mlčeli, tabu bylo i jméno Jana Zajíce. Lidé však na jejich činy nezapomněli. Pietní akt k 20. výročí úmrtí Jana Palacha se v lednu 1989 nečekaně změnil v silnou protestní akci proti režimu. Tisíce lidí tehdy projevily nespokojenost a riskovaly tvrdý zásah pořádkových sil. O několik měsíců později totalitní režim padl. Od roku 2014 je 16. leden v Česku významným dnem.

Lidé si dnes Palacha připomínají na nádvoří historického sídla Univerzity Karlovy Karolina, kde byla vystavena rakev s ostatky Jana Palacha, u památníku pod Národním muzeem, tedy v místech, kde se Palach upálil, u hrobu na Olšanských hřbitovech, u Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kde Palach studoval, ale i u památníku ve středočeských Všetatech, kde student žil.

Předsedkyně sněmovny Pekarová Adamová se zúčastnila pietního aktu k uctění památky Jana Palacha na Václavském náměstí. „Položil nejvyšší oběť a stal se symbolem pro všechny následující generace. Symbolem boje za pravdu a aktivnímu přístupu veřejnosti vůči lži a tyranii obyvatel. Čin Jana Palacha připomíná i po 54 letech, že musíme vždy bojovat za to, co považujeme za správné a nikdy nerezignovat," uvedla na svém twitterovém účtu Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Na Václavské náměstí přišla i místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová (Piráti), poslanec Karel Havlíček (ANO) nebo poslanec Hayato Okamura (KDU-ČSL). „Jeho charakter a čistota smýšlení zůstávají inspirací i pro nás, kteří žijeme ve svobodě a demokracii, po nichž student Jan žijící pod komunistickou diktaturou tolik toužil,“ napsal Hayato Okamura na Twitteru.

Na místo přišel i místopředseda senátu Tomáš Czernin (TOP 09). „Čin Jana Palacha byl protestem proti pasivitě československé společnosti. Komunismus ani další „ismy“ nemohou lidem vzít svobodu. Moc každého tyrana totiž končí přesně tam, kde začíná svoboda jednotlivce. Palach se pokusil probudit národ z letargie a dodat mu chybějící odvahu,“ napsal na sociální sítě.

Dorazí i předseda vlády Petr Fiala (ODS). U pamětní desky před budovou Filozofické fakulty Univerzity Karlovy uctí památku Jana Palacha například pražský radní Vít Šimral (Piráti).

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Czernin

Štítky historie, pieta, Jann Palach, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jasoň Klíma

Je to hodně smutné a bolestivé vzpomínání. Ale on má od té doby svatý pokoj, zato nás trápí, jak se naši lidé stále vnucují do přízně Rusákům, Číňanům a podobným individuím z východních směrů a málem křičí "milujeme Putina"!

Pondělí, 16. ledna 2023, 22:54Odpovědět

Lidé si připomínají památku Jana Palacha, který se upálil na Václavském náměstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.