Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jak léčit respirační nemoci v domácích podmínkách a kdy už navštívit lékaře?

PR článek

Respirační onemocnění zkomplikovala sváteční dny mnohým z nás a počty nemocných se nesnižují ani v novém roce. Jak těmto potížím předcházet? Jak zvládnout jejich běžný průběh v domácích podmínkách? A kdy je na místě vyhledat lékařskou péči?

Podle Státního zdravotního ústavu ohrožují naše zdraví zejména virové infekce. Nejčastěji se jedná o nachlazení, chřipku či covid-19. Výjimkou ale nejsou ani nemoci způsobené RS viry. Ty provází vysoké horečky, podrážděnost nebo nechutenství a mohou se vyvinout v  bronchitidu či zápal plic.

Nejlepší situace je zatím v Praze a v Jihočeském kraji. Tam je totiž výskyt respiračních onemocnění pouze zvýšený, zatímco v ostatních regionech přesáhl počet nemocných 1 800 na 100 tisíc obyvatel, a tudíž se jedná o epidemii. Nejvíce postižené jsou školní děti, ale nárůst nemocných byl zaznamenám u všech věkových kategorií.

Jak předcházet respiračním onemocněním

Účinnou prevencí proti chřipce je očkování, jež brání před nákazou aktuálně převládajícím typem viru. To platí i pro covid-19, ovšem s tím, že vakcína chrání pouze před těžkým průběhem nemoci, ne před infekcí samotnou. I přes očkování je tedy na místě dodržovat tato preventivní opatření, která navíc pomohou předcházet i běžnému nachlazení a dalším nemocem nejen virového původu:

  • Často a důkladně si myjte ruce. Pamatujte také na to, že ruce nepatří do úst, do očí, ideálně vůbec na obličej. Mohou na nich totiž ulpívat viry, bakterie a další choroboplodné zárodky, které se pak snadno přenesou skrz sliznice do organismu a propuknou v infekci.
  • Vyhýbejte se přeplněným prostorám. Když to nejde, udržujte odstup od ostatních lidí (alespoň 1 metr), a to i když se zdají být zdraví.
  • Posilujte svou imunitu, ideálně pestrým jídelníčkem, případně užívejte doplňky stravy k tomu určené.
  • Udržujte své tělo v dobré kondici. Vhodný je pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu,
  • Dostatečně odpočívejte. Vydatný spánek totiž významně posiluje obranyschopnost organismu.

Jak léčit nachlazení, chřipku a další virové infekce

Pro léčbu běžných virových infekcí neexistují žádné speciální léky, domácí léčba tedy spočívá v mírnění průvodních jevů:

  • Podávejte volně prodejná antipyretika a analgetika. Hodí se například ta na bázi kyseliny acetylsalicylové, která rychle snižují teplotu, tlumí bolesti hlavy, svalů a kloubů. V případě, že se horečku nedaří snížit, kombinujte (dle instrukcí v příbalových letácích) léky i s dalšími účinnými látkami, tedy například přípravky s obsahem ibuprofenu nebo paracetamolu.
  • Zvyšte příjem tekutin. Urychlíte tím léčbu, neboť se vaše tělo bude snadněji zbavovat toxinů.
  • Zůstaňte v posteli. Váš organismus totiž potřebuje klid, aby mohl nad probíhající infekcí zvítězit.
  • V případě potřeby užívejte léky na kašel, nosní kapky nebo výplachy.
  • Buďte ohleduplní ke svému okolí a alespoň první dva dny nemoci, kdy jste nejvíce infekční, zůstaňte doma.
  • Zvyšte přísun vitamínů. Například vitamin C, který podporuje obranné reakce organismu a urychluje překonání chřipkových  onemocnění. Některé přípravky vhodné k mírnění příznaků chřipkových onemocnění obsahují i vitamin C.

Kdy vyhledat lékaře

Virové infekce lze ve většině případů vyléčit doma. Pokud vás ale trápí některý z těchto příznaků, obraťte se na lékaře:

  • Horečka a další symptomy přetrvávají déle než dva dny, volně dostupné léky na ně víceméně nezabírají, případně se váš stav spíše horší, než by se lepšil. Je pravděpodobné, že probíhající infekce je jiného než virového původu a nejspíš bude nutná speciální léčba.
  • Máte stále neprůchozí dutiny, zatímco ostatní akutní příznaky už odezněly. Pravděpodobně u vás došlo k tzv. sinusové infekci, tedy k ucpání vedlejších dutin, což bez speciální léčby vyřešit nelze.
  • Cítíte bolest při polykání nebo polykat téměř nemůžete a mandle i jazyk pokrývá bílý povlak. V takovém případě máte nejspíš angínu, a tu lze léčit jen antibiotiky.
  • Stále vás trápí kašel. Ten sice může přetrvávat déle než ostatní příznaky, neměl by vás však trápit více než tři týdny a také by neměl vyvolávat bolesti na hrudi.
  • Infekci spolu s horečkami provází vyrážka. Ta by mohla signalizovat spálu, jejíž léčba se bez antibiotik neobejde.

Závěrem je dobré připomenout, že veselá mysl je půlka zdraví. I přes náročnou dobu, ve které se nyní nacházíme, se proto snažte udržovat v dobré psychické kondici. Věnujte se aktivitám, které vám dělají radost. Nepodceňujte spánek a zkuste každý den strávit alespoň 20 minut na čerstvém vzduchu. Zaměřte se na zásady zdravého životního stylu. Před nákazou respiračních onemocnění vás samozřejmě zcela neochrání, ale určitě zvýší pravděpodobnost mírnějšího průběhu.

Ohodnoť článek

Štítky md works, nemoc, nachlazení, chřipka, onemocnění, rada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak léčit respirační nemoci v domácích podmínkách a kdy už navštívit lékaře?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.