Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Stovky lidí se sešly na Hradě. Demonstrovaly proti Zemanovi a za demokratickou hlavu státu

, aktualizováno 8. ledna 2023, 18:00

Na Pražském Hradě se v neděli odpoledne konala akce 2023: Dotáhneme změnu spolku Milion chvilek. Akce byla svolána, aby lidé mohli vyjádřit svůj nesouhlas s působením Miloše Zemana. Hrad organizátorům doporučil, aby akci pořádali jinde než na druhém nádvoří. Na sociálních sítích proto spolek vyzval demonstrující, aby se na Hrad dostavili jako turisté.

Na místo přišly stovky lidí, kteří museli projít bezpečnostní kontrolou, kterou na Hradě zavedl právě Miloš Zeman. I přes chladné počasí se v neděli na Pražský hrad vypravilo velké množství lidí. „Přišli jsme dnes proto, že chceme na Hradě demokrata,“ řekla naší redaktorce na místě Romana Hinerová. Podle ní by měla být hlava státu slušná, měla by vědět, co to je prezidentská funkce, co to je ústava, jaká má práva a povinnosti, měla by reprezentovat naši zemi a spojovat. „A neměl by mít temnou minulost, to je taky důležité,“ dodala. Součástí akce byla i kritika Miloše Zemana. „Já jsem pracovala v Kolíně a vím, že kolíňáci vědí své. On byl takový vždycky, jen to dobře skrýval,“ řekla k tomu, jak od počátku úřadování vnímá současného prezidenta.

Někteří návštěvníci přišli jako turisté

Michal Matějovský se držel pokynů organizátorů a na Hrad dorazil jako turista. „Přišel jsem, protože po deseti letech mám konečně důvod se jako turista podívat na krásy našeho Hradu. Konečně mi totiž dává smysl se na tu architekturu podívat a vidět, jak se to tady za těch 10 let změnilo,“ řekl. Bezpečnostní kontroly, kterými musel každý návštěvník projít, mu prý nevadí. „Jsem za ně rád. Cítím se velmi bezpečně, ti muži se zbraněmi tady všude, co nás chrání, jsou hrozně důležití,“ dodal s úsměvem. Vyjádřil i uspokojení, že je hlava státu takhle dobře chráněna. „Jsem rád, že se jí nemůže nic stát, že hlava zůstává na ramenou,“ dodal se smíchem.

Někteří účastníci přišli i s dětmi. Paní Ilja Maloušková přivedla vnučku Klárku, kterou má na starosti. Klárka si na transparent nakreslila blonďatou ženu a na Hradě by prý chtěla prezidentku. „Já Danuši volit nebudu, ale je důležité, že si formuje svůj vlastní názor,“ řekla k obrázku na transparentu paní Ilja. „Vnučku jsem sem vzala, protože je důležité vyjádřit svůj názor.“ Paní Ilja má představu, jaký by měl nový prezident být: „Chtěla bych, aby byl morální a aby myslel i na náš národ, na český lid a aby se to češství vyzvihovalo, protože někdy je to málo slyšet.“

Před lidmi vystoupili herci, písničkář i zástupci prezidentských kandidátů

Před oficiálním začátkem akce jako předskokani vystoupili Anatol Svahilec a Lenka Hronová se svou slam poetry, Václav Marhoul, který přečetl úryvky z knihy Miloše Zemana Jak jsem se mýlil v politice a zahrál písničkář a představitel normalizačního disentu Jaroslav Hutka. 

Režisér Marhoul během čtení opakovaně upozorňoval na to, že si Miloš Zeman ve své knize odporuje a na konec přidal i kritiku Václava Klause. Dav po jeho slovech kromě tleskání i hlasitě a souhlasně pískal. Jaroslav Hutka zahrál na kytaru píseň Krásná je zem, kterou spolu s ním zpívalo téměř celé nádvoří. Ve dvě hodiny, na oficiálním začátku akce, připomněla mluvčí Hana Strašáková, že Milion chvilek vyvěsilo na internet inzerát na pozici prezidenta nebo prezidentky České republiky. V rámci této výzvy následně dostali slovo zástupci dvou kandidátůna prezidenta, kteří přečetli jejich motivační dopisy. Za Danuši Nerudovou vystoupila spisovatelka a moderátorka Adéla Elbel a za Petra Pavla chirurg a člen Lékařů bez hranic Tomáš Šebek.

Becherovka, čínská vlaječka i žlutý nafukovací člun

Další na nádvoří Hradu vystoupil Michal Horáček, který promluvil k prezidentské volbě, která Česko čeká příští týden. Na závěr byl z Pražského hradu symbolicky vynesen současný prezident skrz 'artefakty Miloše Zemana'  Těmi byli byli například láhev Becherovky nebo čínská vlaječka. Na Hradčanském náměstí pak zahrál několik písní Jaroslav Hutka a akci zakončil zpěv národní hymny. 

Celou akci provázely volby, které proběhnou již za pár dní. „Volme srdcem, ale i rozumem. Bylo by krásné vybírat si ve druhém kole mezi dvěma demokratickými kandidáty. Ale pokud se do druhého kola Andrej Babiš přece jen dostane, je třeba brát to sportovně a jít ve druhém kole volit toho demokrata, který v něm bude. Jít k volbám, i když třeba nepostoupí váš srdcový kandidát,“ vyzvala v tiskové zprávě mluvčí Milionu chvilek Strašáková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Josefína Báčová

Štítky demonstrace, Hrad, volby, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky lidí se sešly na Hradě. Demonstrovaly proti Zemanovi a za demokratickou hlavu státu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.