Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Strašnický dům, který v listopadu obsadili squatteři, se má změnit v nájemní bydlení

Městská část Praha 10 řeší budoucnost komplexu bytových domů v Malínské ulici. Jde o zanedbaný a prakticky nerekonstruovatelný objekt. V listopadu ho obsadila skupina squatterů a požadovala, aby v něm vzniklo kulturní a sociální centrum.

Radnice počítá s bouráním a výstavbou nového domu

Squatteři budovu opustili po příslibu dalšího jednání od zástupců radnice. Městská část proto nyní se skupinou vede debatu o budoucnosti pozemku, po zvolení nového vedení magistrátu se chce obrátit i na něj. Pravděpodobně dojde k demolici současné stavby a výstavbě dostupného nájemního bydlení.

„Další schůzka se zástupci squatterů proběhla v minulém týdnu a byl jsem překvapený její věcností. Vysvětlili jsme jim, že domy v Malínské se musí zbourat a následně tam plánujeme vybudovat nájemní bydlení, což je řešení, které tomuto místu dá nové smysluplné využití. Pro účely komunitního a sociálního centra se do konce ledna pokusíme vytipovat jiný vhodný prostor,“ uvedl v tiskové zprávě starosta městské části Martin Valovič (ODS).

Vedení města chce podpořit bydlení pro rodiny i klíčové profese

Demolice objektu by uvolnila pozemek pro bydlení, které je v Praze silně nedostatkové. O zbourání se proto mluví už několik let. „Správnou cestou je tento prostor proměnit, využít, a přijít s kvalitním projektem pro nájemní bydlení. Roste počet lidí, kteří na vlastní bydlení nedosáhnou. Města a městské části mohou a měly by v této situaci pomoci i proto, že takové bydlení má vliv na život a dění ve městě,“ popsal ve zprávě pro novináře místostarosta pro bytovou politiku Radek Lojda (TOP 09).

 „Byty pro mladé rodiny, ale i klíčové profese do města mohou hodně přinést. Hlavně proto by měly vznikat projekty s nájemními domy. Brownfield v Malínské k tomuto vybízí a my budeme dělat všechno pro to, aby dostal v dalších letech co nejjasnější obrysy,“ dodal.

Blok pětipodlažních domů v Malínské ulici byl dostavěn na začátku šedesátých let. Objekt vznikal experimentálním přístupem, stavělo se ze specifických materiálů i postupů. Současnému bytovému standardu už nevyhovuje, navíc má podle městské části také nedostatečné protipožární zabezpečení.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Opravdu Dobré Squaty

Štítky bydlení, squatteři, Strašnice, demolice, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strašnický dům, který v listopadu obsadili squatteři, se má změnit v nájemní bydlení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.