Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Malá Olivia přišla při autonehodě o maminku, tatínka i nenarozeného sourozence. Pražští záchranáři pro ni organizují sbírku

Pražští záchranáři se zapojili do sbírky nadačního fondu pomoci Znesnáze. Vybírají peníze pro malé děvčátko ze Slovenska. Olivia jela se svými rodiči a nenarozeným sourozencem u maminky v bříšku do Prahy na výlet. Na cestě po D1 měli bohužel autonehodu, přežila jen Olivia. O děvčátko se nyní stará teta s babičkou, všechny tři se v úterý setkaly v Praze se zástupci záchranářů.

První rodinný výlet skončil tragicky

Měl to být první větší rodinný výlet, na kterém plánoval mladý pár s malou Olivií a jejich ještě nenarozeným miminkem oslavit první výročí svatby. Dáša chtěla manželovi Matúšovi ukázat všechna místa, která si v Praze oblíbila. Toto přání se ale bohužel nikdy nesplnilo.

Rodina stihla ještě navštívit Matúšovu tetu a poslat příbuzným vtipnou poznámku o stavu dálnice u Humpolce. Další zpráva od manželského páru nikdy nepřišla. Rodině naopak zavolali policisté se strašlivou zprávou - při nehodě zemřeli oba manželé. Jako jediná přežila Olivie. Holčička, které v době nehody nebyl ani rok, se náhle stala sirotkem.

Na sbírku Už jen radostné dětství pro Olivku můžete přispět jakoukoliv částkou na webových stránkách veřejné sbírky Znesznáze21.

Na místě tehdy zasahovali i pražští letečtí záchranáři. Rodičům už bohužel pomoci nemohli. Malou pacientku, která naštěstí neutrpěla žádná vážnější zranění, transportovali záchranáři do nemocnice na detailnější vyšetření.

„V tomto místě většina příběhů, se kterými se setkáváme, z pohledu záchranky končí. Ale tentokrát je to jinak.
V letošním roce jsme navázali spolupráci s Nadačním fondem pomoci, který na dárcovské platformě Znesnáze21 umožňuje zakládat dárcovské sbírky,"
uvedli na svém webu pražští záchranáři.

První sbírka, jejímž patronem se stala pražská záchranka, je právě pro Olivii. Starají se o ni teta s babičkou a bude se jim hodit každá koruna při zajišťování Oliviina snad už jen radostného dětství a vůbec vstupu do života.

Babička a teta se nyní o holčičku starají společně

„Když nám před dvěma lety zemřel nečekaně náš otec a teď nejmladší sestra, rozhodla se naše maminka ve svých 61 letech vzdát se vlastního bydlení na východním Slovensku a přestěhovala se 365 kilometrů za mnou a Olivkou do Nitry. Všechny tři žijeme v podnájmu v bytě. Olivka je naše sluníčko a já věřím, že na ni její rodiče dávají tam seshora pozor. Už jenom proto je mou největší snahou zabezpečit malé Olivce vlastní střechu nad hlavou a stálý domov, kde bude vyrůstat a kam se bude moct vždy vracet,“ svěřila se Oliviina teta Jaroslava.

V úterý 21. ledna se tak Olivia a její opatrovatelky setkaly s ředitelem záchranky Petrem Kolouchem a s lékařem Davidem Doubkem, který vloni v létě přímo na místě nehody zasahoval. Sbírku zahájili všichni společně. „I když oba naši doktoři už v záchranářské uniformě zažili ledacos, oběma se jim dneska leskly oči," přiznávají záchranáři.

„S pacienty strávíme jako záchranáři většinou jen desítky minut, během kterých je naším hlavním úkolem poskytnout jim kvalitní péči a zachránit jejich život a zdraví. Neznamená to ale, že by nám byly jejich další osudy lhostejné. Jsme rádi, že v případě Olivie můžeme pomoci i jiným způsobem a těšíme se na další spolupráci s Nadačním fondem pomoci,“ uzavřeli oba přítomní zdravotníci.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Tichý | Zdroj ZZS HMP

Štítky olivia, sbírka, autonehoda, Praha, výlet, nadační fond, Slovensko, Dálnice D1, manželé, Petr Kolouch, Humpolec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Malá Olivia přišla při autonehodě o maminku, tatínka i nenarozeného sourozence. Pražští záchranáři pro ni organizují sbírku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.