Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Vystoupením ruské opoziční kapely Pussy Riot vyvrcholil Koncert pro budoucnost

, aktualizováno 17. listopadu 2022, 21:37

Koncert pro budoucnost na Václavském náměstí v Praze vyvrcholil vystoupením ruské kapely Pussy Riot, která patří k silným opozičním hlasům proti ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi. Do plného Václavského náměstí dnes členky kapely vykřičely kritiku Putina, která odkazovala i k jejich vystoupení v Moskvě před deseti lety, za něž si vysloužily tvrdé tresty.

Vyzývaly ke vzpouře, kritizovaly Putina za jeho propojování světské moci s církví, za korupci, za potlačování lidských práv i falešné vlastenectví, jemuž podléhá množství Rusů.

Ve své performanci připomínaly lidem v Praze i to, že v Rusku stále žijí lidé, kteří vědí o protestu osmi statečných lidí, kteří vyšli v srpnu 1968 na Rudé náměstí protestovat proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy. Ztvárnily i fakt, že po svém průlomovém vystoupení v roce 2012, kdy v moskevské katedrále Krista Spasitele zazpívaly punkovou modlitbu Bohorodičko, vyžeň Putina, dostaly od ruského režimu tvrdý trest.

V divokém představení tehdy pranýřovaly těsné styky kremelských politiků s pravoslavnou církví. Jejich protest měl upozornit na rostoucí propojení politiky ruského prezidenta s církví. Dvě z nich si odpykaly skoro dva roky v trestaneckých koloniích stovky kilometrů od Moskvy. Marija Aljochinová zmínila i amnestii, na niž byla propuštěna v době, kdy jí do odpykání celého trestu zbývalo čtvrt roku; dnes se ptala, zda je takové propuštění začátek svobody.

Aljochinová je perzekvovaná i za své další občanské aktivity. Jak dnes uvedl řečník, který koncert uváděl, aby mohla dnes do Prahy přijet, porušila nařízené domácí vězení. V dnešní performanci popisovala i své věznění, během koncertu zazněl apel na propuštění dnešních ruských politických vězňů, na jevišti se promítala jejich jména. Na závěr vystoupení pak zazněla velká podpora Ukrajině. „Nezvolili jsme si místo narození. Ale můžeme si zvolit místo, kde budeme žít...stojíme při Ukrajině, přejeme jí, aby vyhrála tuhle válku," řekly na závěr členky kapely.

Koncertu pro budoucnost na Václavském náměstí v Praze se účastní tisíce lidí. Zaplnili celou horní polovinu náměstí, v hloučcích pak postávali až k tramvajové trati. Několikahodinový koncert střídaný výstupy řečníků již několik let patří k oslavám výročí událostí 17. listopadu. Program, který je také připomínkou důležitosti demokratických hodnot a občanské sounáležitosti, nabídl desítky hudebních čísel.

Před vystoupením ruské feministické kapely vystoupili třeba Lenka Dusilová Band, zpěváci David Koller a Ben Cristovao, kapely Čhave Romane, pražské rapové duo PAST. Studentský sbor z DAMU zazpíval českou hymnu a Ondřej Ruml Modlitbu pro Martu, která před 33 lety na Václavském náměstí po dlouhých letech útisku zazněla poprvé znovu veřejně z úst Marty Kubišové. Vystoupili také členové projektu Nevzdám se.

Moderátorka Světlana Witovská a herečka Jenovéfa Boková přečetly zdravici tibetského duchovního vůdce, 14. dalajlamy, jehož poselství k výročí 17. listopadu již má tradici.

Lidé mohli podepisovat petici určenou vládě, jejíž obsah shrnutý do tří bodů přednesl herec Rosťa Novák starší. Apel na vládu zahrnuje požadavek na podporu Ukrajiny, výzva k větší pozornosti klimatické krizi a potřebu reformy vzdělávání.

Akcí diváky provázejí Jindřich Šídlo a Linda Bartošová, kteří byli moderátory i loňského koncertu, jehož se zúčastnilo přes 70 tisíc návštěvníků. Mottem toho letošního je otázka Jaká je cena míru? Přítomné pozdravilo také několik ukrajinských žen, které děkovaly České republice za podporu své země ve válečném konfliktu.

Olena Černohousová z Mariupolu přišla s dcerou do Česka po začátku války. „Je těžké smířit se s tím, že byl zničen celý náš život. Dnes k vašemu svátku vám chci moc poděkovat za pomoc Ukrajině, vaše pomoc ochránila mnoho lidí před smrtí. Ze srdce vám blahopřeji k svátku, každý národ má právo na svobodu a demokracii. Naši obránci Azovstalu bojovali do posledních sil a Ukrajinci i v tuhle chvíli bojují za demokracii," řekla Černohousová.

„Mírovou situaci posledních 33 let jsme brali jako samozřejmou. Proto bychom chtěli s občany otevřít debatu, co pro nás mír vlastně znamená a jakou cenu jsme ochotni zaplatit, abychom si ho udrželi. Nejen v kontextu války na Ukrajině je důležité si tuto otázku položit. Společně chceme hledat odpověď, která jistě není jednoduchá," uvedl za pořadatele akce Jan Gregar, výkonný ředitel pořádající organizace Nerudný fest.

Kromě hudebních čísel na pódiu vystuoupila řada řečníků, jako například farářka Martina Viktorie Kopecká, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, politický geograf Michael Romancov nebo ekonom Tomáš Sedláček.

Koncert pro budoucnost se koná od roku 2016. Je součástí platformy Festival svobody, otevřeného uskupení nezávislých občanských iniciativ a organizací pořádajících akce k výročí 17. listopadu. K platformě se každý rok připojují také regionální organizátoři, ať už jako občanské iniciativy nebo jednotlivci.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky koncert, Václavské náměstí, výročí, hudební skupina, Vladimir Vladimirovič Putin, Pussy Riot, Praha, Moskva, Ukrajina, církev, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Vystoupením ruské opoziční kapely Pussy Riot vyvrcholil Koncert pro budoucnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.