Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Včely z pražského letiště jsou šampionky. Porotci opět ocenili jejich med

Letiště Praha už podeváté vyhrálo zlatou medaili za květový med v soutěži Český med, kterou pořádá Český svaz včelařů. Porotci ocenili jeho obsah vody, sacharózy nebo i estetický dojem z celého balení.

Chov včel probíhá na letišti od roku 2011. Hlavním účelem chovu je biomonitoring, kterým se hodnotí vliv letecké dopravy na kvalitu životního prostředí. „Rozbory pylu a medu posíláme také do akreditované laboratoře Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Monitoring pomocí včel je pouze malou výsečí z celkového monitoringu životního prostředí, v jehož rámci letiště sleduje zhruba 40 parametrů nad rámec legislativních povinností,“ uvedla ředitelka pro Životní prostředí, udržitelnost a ESG Letiště Praha Soňa Hykyšová.

Při hodnocení vzorků medu kontrolují odborníci obsah vody, sacharózy, elektrické vodivosti, správnost údajů a estetický dojem z celého balení. Ve všech těcho aspektech dostal letištní med plný počet bodů.

Od roku 2019 také letiště sleduje včely pomocí systému ProBee pro elektronické monitorování. Díky němu je možné sledovat hmotnost úlu, teplotu nebo zvukové projevy včelstva.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Letiště Praha

Štítky med, letiště, soutěž, Praha, Letiště Václava Havla, Český svaz včelařů, včela, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, sacharóza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Včely z pražského letiště jsou šampionky. Porotci opět ocenili jejich med  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.