Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pražská zoo vypustila do rybníku ve Vinoři desítky ohrožených ryb

Necelou stovku karasů obecných dnes dopoledne vypustili experti ze Zoo Praha v pražské Vinoři. Rybky, které se podařilo v zoo rozmnožit, našly nový domov v rybníku U Kamenného stolu. Karas obecný je kriticky ohrožený druh, který z tuzemských vod téměř úplně vytlačil invazní karas stříbřitý. Zoo na záchranném projektu spolupracuje s odborníky z českobudějovického Biologického centra Akademie věd ČR.

Na vytvoření záložní populace původního druhu začaly zoo a ústav pracovat loni v dubnu. Tehdy do bývalého mlýnského náhonu v areálu zahrady experti vypustili 160 karasů obecných. Po startu ve Vinoři chce zoo vysadit rybky i na dalších místech, karasům se daří například v návesních rybníčcích. V minulosti u nás karas obecný patřil mezi nejběžnější druhy ryb. Žil také v tůních a slepých ramenech řek.

Karas obecný je všežravá ryba, která dorůstá zhruba 30 centimetrů a váží až jeden kilogram. Podobá se kaprovi, jeho tělo ale může mít různý tvar - štíhlý nebo vysokotělý. Vysokotělou formu karas nabývá v případě, že se okolí vyskytne rybí predátor, například štika. Rozměrnější tělo má predátory odradit od útoku.

Karas stříbřitý pro původní karase představuje hrozbu jednak proto, že je vytlačuje z původních stanovišť, zároveň se s nimi také kříží. Podle odborníků je karas stříbřitý nejrozšířenějším invazním druhem v evropských vodách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Miroslav Bobek, Zoo Praha

Štítky příroda, chov, zoo, ryby, Vinoř, ZOO Praha, rybník, Akademie věd České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská zoo vypustila do rybníku ve Vinoři desítky ohrožených ryb  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.