Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Na Václavském náměstí protestovaly proti extremismu desítky tisíc lidí. Promluvila i první dáma Ukrajiny

, aktualizováno 30. října 2022, 17:59

Na Václavském náměstí se tento týden koná už třetí demonstrace. Tentokrát se desítky tisíc lidi sešly na událost nazvanou Česko proti strachu, která má podpořit demokracii a Ukrajinu. Z obrazovky k lidem promluvila ukrajinská první dáma Olena Zelenská, vystoupil i biskup Václav Malý.

Na shromáždění dohlíží víc než stovka policistů

Akci svolala organizace Milion chvilek pro demokracii. „Je na čase ukázat, že jsme solidární s napadenou Ukrajinou. Že si demokratické hodnoty, které jsme si před více než třiceti lety vybojovali, vzít nenecháme. Že se nenecháme zastrašit. Že vám, stovkám tisíc dalších občanů, na demokracii záleží. Je na čase ukázat, že demokratů je v Česku víc než extremistů,“ napsali organizátoři na Facebooku.

Podle reportérky Pražské Drbny, která je na místě, bylo na náměstí patnáct minut před začátkem akce pár stovek lidí.

Po čtvrté hodině už se podle policie shromáždily nižší desítky tisíc lidí, účastníci jsou i na dolní části náměstí. „Na Václavském náměstí začalo oznámené shromáždění a na jeho průběh dohlíží více než stovka policistů. Jako vždy jsou na místě uniformovaní policisté, kriminalisté a kolegové z antikonfliktního týmu," uvedli policisté na Twitteru. Stejná čísla uvedla policie i o páteční akci, ve srovnání je ale na dnešní demonstraci lidí viditelně víc.

Automobilová doprava v horní části byla zastavena, tramvaje v dolní části stále jezdí.

„Na Ukrajině budou umírat tisíce lidí a to je trošičku rozdíl. Nám zase bude teplo"

Lidé přinesli české, ukrajinské, americké i duhové vlajky, doma vyrobené transparenty a plastiky zobrazující ruského prezidenta Vladimira Putina v rakvi nebo nahého na záchodě. Přišel předseda senátu Miloš Vystrčil či režisér Jan Hřebejk.

„Poslední dobou slyšívám hlasy, že bude zima, že zchudneme, a proč vlastně podporujeme Ukrajinu. Na Ukrajině budou umírat tisíce lidí a to je trošičku rozdíl. Nám zase bude teplo,“ řekl z obrazovky Jiří Suchý, první řečník.

Po něm si vzali slovo zakladatelé Milionu chvilek Benjamin Roll a Mikuláš Minář, kteří promluvili o nutnosti držet spolu a proti „rozdmýchávání strachu a nenávisti." Organizátory páteční akce označili za obchodníky se strachem.

„Já a miliony Ukrajinců Vám za tuto podporu dnes děkujeme"

Před půl šestou se na obrazovkách objevila Olena Zelenská, manželka ukrajinského prezidenta. „Všude se hovoří o tom, že nás čeká těžká zima. Ano, je docela pravděpodobné, že my Ukrajinci, ji strávíme ve tmě, ale nenecháme Rusko nás ani celý svět vtáhnout do temnoty. Té samé temnoty, ve které žije Rusko už mnoho let,“ řekla Zelenská.

„Vím, že u vás všech, kteří jste se tady dnes sešli, září oči a hoří srdce. Já a miliony Ukrajinců Vám za tuto podporu dnes děkujeme,“ uzavřela asi dvouminutový proslov Zelenská.

Po ní se na podiu pomodlil biskup Václav Malý, i za Rusy, kteří se doma staví proti Putinovi a jsou za to persekuováni.

Na závěr zazpíval Adam Mišík českou hymnu, po ní následovala slovenská a ukrajinská. Shromáždění skončilo po dvou hodinách v šest večer.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hana Saxová

Štítky Milion chvilek pro demokracii, Václavské náměstí, protest, Ukrajina, Olena Volodymyrivna Zelenská, Václav Malý, Milion Chvilek, Vladimir Vladimirovič Putin, Rusko, Česko, Jan Hřebejk, Miloš Vystrčil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Na Václavském náměstí protestovaly proti extremismu desítky tisíc lidí. Promluvila i první dáma Ukrajiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.