Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Albert má v obchodě na Chodově hydroponickou zahrádku

PR článek

Obchodník představil v chodovském hypermarketu novinku. Přímo na prodejní plochu v sekci ovoce a zeleniny umístil zahrádku s bylinkami a saláty. Pětipatrová hydroponická farma je plně automatizovaná. Dodal ji český startup GreeenTech. V nabídce je bazalka, kopr, šťovík, máta či červený salát.

Albert je prvním českým maloobchodníkem, který technologii přímo v obchodě využívá. „Jako odpovědný obchodník se zajímáme o novinky na poli udržitelných technologií. Zavedením hydroponické farmy na prodejnu podporujeme hlavně lokálnost nabízených surovin. Inovativní technologie šetří vodu nutnou pro pěstování, a také uhlíkovou stopu,“ říká Jiří Mareček z Alberta.

Nejvýraznější výhodu pro zákazníka spatřujeme v čerstvosti. „Rostlina se sklízí přímo v prodejně, a díky tomu má výraznější chuť. Prodáváme ji i s kořínky, takže si ji zákazníci mohou doma vložit do vody a vydrží jim déle čerstvá,“ dodává Mareček.

Vhodná kombinace světla a živin

Rostliny ke zdravému růstu vyžadují ideální kombinaci světla a živin. Jednotlivé druhy se však v jejich potřebě liší. Tomu jsou uzpůsobena jednotlivá patra, která mají individuálně nastavené svícení. Jiné je také složení výživy ve vodě, které si plodina nasaje přes ponořené kořeny.

Zařízení šetří přírodní zdroje. „Úspora vody oproti běžnému způsobu pěstování činí až 95 procent. Voda s organickým roztokem se totiž rostlinám dávkuje přesně podle potřeby. Zbylá tekutina, kterou rostlina nevypije, putuje do úpravny vody a následně se opět využívá,“ vysvětluje Dmitrij Lipovskij, zakladatel společnosti GreeenTech, která řešení dodala.

Celkově jde o high-tech zařízení, které inteligentně a velmi vyváženě reguluje všechny aktivity v zahrádce. „Od počátku, kdy jsme na technologii pracovali, jsme vyvíjeli také vlastní svícení kvůli úspoře energie,“ dodává Lipovskij.

Například v noci, kdy rostlinky spí, dochází i k útlumu systému. Navíc díky tomu, že se o růst bylinek starají moderní technologie, není potřeba postřiků ani GMO.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Albert Česká republika, technologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Albert má v obchodě na Chodově hydroponickou zahrádku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.