Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Česko si připomíná Památný den sokolstva. Proběhne řada pietních akcí

Památný den sokolstva letos připadá na sobotu. Městské části i magistrát se už v pátek na významný den připravily vyvěšením vlajek. V průběhu celého dne bude probíhat řada různých vzpomínkových akcí, největší z nich v pražském Tyršově domě.

Den připomíná sokoly, kteří zahynuli v koncentračních táborech

Památný den připomíná tragické události roku 1941, kdy v noci z 7. na 8. října během takzvané Akce Sokol zatklo gestapo na patnáct set sokolů. Uvěznili je a mučili, a nakonec je deportovali do koncentračních táborů, kde většina z nich zahynula.

Datum ale oslavuje i další hrdiny ze sokolských řad. „Památným dnem sokolstva si symbolicky připomínáme nejen sokolky a sokoly, jenž položili své životy v protinacistickém odboji, ale také členy České obce sokolské, kteří padli v letech 1. světové války v řadách československých legií bojujících za vznik samostatného státu, stejně jako sokolky a sokoly z řad 3. protikomunistického odboje,“ uvedla na webu spolku starostka ČOS Hana Moučková.

Vzpomínkové akce probíhají už od čtvrtka

Vlajka sokolů vlaje od pátečního rána například na radnici Prahy 8. „U nás v Praze 8 se stalo již tradicí připomínat výrazné mezníky naší historie. A dnešek není výjimkou. Vzpomínáme na řadu sokolských hrdinů, kteří za svobodu bojovali proti německým nacistům,“ uvedl na vzpomínkovém setkání starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS). Vlajky vyvěsily ale například i městské části Praha 2, 3 a 7 nebo pražský magistrát.

Sokolskou vlajku vyvěsila mimo jiné i Praha 3.

Vzhledem k tomu, že datum připadlo na víkend, proběhly některé akce už ve čtvrtek a v pátek. Libeňský Sokol si například výročí ve čtvrtek připomněl tradičními pietními akty a vypouštěním lodiček se jmény zavražděných libeňských Sokolů po Rokytce.

Vypouštění lodiček se svíčkami proběhne i v sobotu večer, a to po celém Česku. V Praze se bude akce konat u Čertovky u Karlova mostu v 18:30. Široká veřejnost může vzdát sokolským hrdinům čest i prostřednictvím kokard připnutých na oblečení.

V O2 areně hrál za Slavii, teď se vrací s NHL. Bude dobrá atmosféra, těší se Hertl

Hokejový útočník Tomáš Hertl se těší, že se v dresu San Jose představí v pražské O2 areně, kde jako hráč Slavie zahájil seniorskou kariéru. Sharks v české metropoli v pátek zahájí nový ročník NHL soubojem s Nashvillem. Oba týmy se v Praze utkají i...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MČ Praha 2, MČ Praha 3

Štítky Praha, sokol, památný den, druhá světová válka, Česko, Palác Michny z Vacínova, Česká obec sokolská, první světová válka, Hana Moučková, Ondřej Gros, koncentrační tábor, ODS, Pražský magistrát, městská část

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko si připomíná Památný den sokolstva. Proběhne řada pietních akcí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.