Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Praha je můj druhý domov, říká čerstvý držitel světového běžeckého rekordu Rhonex Kipruto

Jeho příběh je jako vystřižený z dílny hollywoodského scénáristy. Rhonex Kipruto pochází z malé vesničky v Keni, v dětství běhal s knihami na zádech každý den do školy a zpátky 20 kilometrů. Dnes je teprve dvacetiletý sportovec juniorským mistrem světa v běhu na deset kilometrů a držitelem čerstvého světového rekordu. Jeho druhým domovem je přitom Praha, ke které má díky organizaci RunCzech obzvláště silné pouto.

Skromný, pokorný a extrémně talentovaný. Takové přívlastky zdobí mladého sportovce, který do Prahy tento týden zavítal už jako držitel čerstvého světového rekordu v běhu na 10 kilometrů s časem 26 minut 24 sekund. Na začátku ledna ho vybojoval na závodě ve Valencii. Nešlo přitom o náhodu, překonání rekordního času 26:38, který taktéž ve Valencii zaběhl pouhých šest týdnů před Rhonexem Uganďan Joshua Cheptegei, bylo hlavně dílem tvrdé přípravy.

„Trénink před závodem byl opravdu intenzivní. Soustředil jsem se pouze na Valencii," prozradil v Praze Rhonex, který kvůli přípravě na závod dokonce netrávil Vánoce ani Nový rok s rodinou. 

Ve světě hvězda, doma nápomocný syn

Ta hraje pro Keňana velmi důležitou roli. Kipruto totiž pochází z malé farmářské rodiny, dětství strávil péčí o hospodářská zvířata a navzdory skutečnosti, že už je sportovcem světového formátu, s pracemi na hospodářství pomáhá pokaždé, když přijede domů navštívit rodiče a sourozence. „Nikdy nesmíte zapomenout kdo jste a odkud pocházíte," v Praze mladý běžec.

Pod patronátem legendy

Kiprutova hvězda začala zářit na prestižní běžecké akademii St. Patrick´s High School v Itenu. „Původně jsem se chtěl stát vojákem, abych finančně zajistil rodinu. Pak jsem si uvědomil, že jsem opravdu rychlý běžec a rozhodl jsem se jít cestou profesionálního sportovce," popsal Kipruto. 

Rhonex Kipruto je držitelem světového rekordu v silničním běhu na 10 kilometrů. Zároveň je třetím nejrychlejším atletem všech dob na stejné vzdálenosti. Rekordní čas na atletickém oválu drží Etiopan Kenenisa Bekele (26 minut a 17 vteřin) před Haile Gebrselassiem (26 minut a 22 vteřin)

Mladý běžec se dostal do týmu vyhlášeného trenéra Colma O´Connella, irského misionáře, kterému se říká „otec keňského běhu". O´Connell, jež za svou trenérskou kariéru vychoval dvacet mistrů světa a čtyři olympijské vítěze, je přitom známý nekompromisním tréninkovým drilem. „Tvrdý trénink mi nevadí. Naopak. Jeho nejdůležitější částí je však schopnost regenarace, umět se po tréninku uvolnit a relaxovat." vysvětlil Rhonex.

Česká stopa

Právě za účelem relaxu Kipruto často vyhledává Prahu. Na spojení keňského běžce s českou metropolí a z velké míry také na jeho sportovních úspěších má mamutí podíl česká organizace RunCzech, která si mladého běžce všimla už v roce 2017. Skauti z RunCzech Racing týmu tehdy nabídli Rhonexovi zázemí, dobré podmínky pro trénink i perspektivu rozvoje v opravdovou hvězdu. Vyplatilo se. 

Pražané a guláš

Svůj potenciál Rhonex naplno předvedl před českými diváky záhy. V pouhých osmnácti letech startoval na Birell Grand Prix Praha 2017 a v konkurenci světových běžeckých es skončil s bronzovou medailí na bedně vítězů. O rok později pak celý závod vyhrál ve fenomenálním čase 26 minut a 46 vteřin. Světový rekord mu tak unikl o pouhé dvě vteřiny.  

„Už tehdy mě zaujali skvělí a povzbuzující fanoušci podél trati. Miluji Česko a miluji Prahu," usmíval se Rhonex. Na české metropoli přitom nejvíce cení krásu města, milé a hovorné lidi, a kuchyni. „Oblíbené jídlo? Určitě guláš," odpověděl bez přemýšlení mladý Keňan. 

Cíl? Zlatá medaile z Tokia

Nyní se veškerá pozornost mladé vycházející hvězdy upíná na letošní letní olympiádu v Tokiu. Ambice jsou přitom nejvyšší. „Udělám vše proto, abych vyhrál zlatou medaili. Nejdříve mě ale čeká velmi náročná zkouška v podobě národní kvalifikace, jen tak si totiž zasloužím být členem keňské reprezentace," uzavírá Rhonex Kipruto, budoucí běžecká legenda z Keni, jejíž druhý domov leží v srdci Evropy.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Rhonex Kipruto, RunCzech, běh, světový rekord, Praha, rozhovor, rekord, domov, Keňa, Valencie, trénink, Joshua Cheptegei, Letní olympijské hry 2021

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha je můj druhý domov, říká čerstvý držitel světového běžeckého rekordu Rhonex Kipruto  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.