Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Hlavní město chce regulovat hazard. Po pěti letech se chystá novela vyhlášky

Hlavní město hodlá po pěti letech opět regulovat hazard. Praha připravuje novelu vyhlášky o regulaci hazardu, která zakáže provoz technických hazardních her neboli automatů. Návrh by mělo schvalovat zastupitelstvo na březnovém nebo dubnovém zasedání.

„Poslední vyhláška o regulaci hazardu je z roku 2015. Ta bohužel nepřinesla omezení řady heren, které se tváří jako kasina, ale ve skutečnosti jsou to jen místa plná automatů, na nichž může s výjimkou krátkých přestávek hrát skoro kdokoli ve dne v noci. Technické hazardní hry neboli automaty, jsou špatnou vizitkou města. Jsou totiž nejvíce návykové a je na ně navázána i nejrůznější kriminalita, takže jde jak o sociální, tak bezpečnostní riziko,“ říká k návrhu radní pro legislativu Hana Kordová Marvanová (STAN).

Všechny městské části byly požádány o stanovisko k danému návrhu. Většina z nich s novým návrhem vyhlášky souhlasí. Samotný návrh by měl být hotový do konce ledna. „Tuto iniciativu hlavního města vítám, protože negativní vlivy hazardu se ze všech městských částí nejvíce projevují právě v Praze 1. Boj proti hazardu je jedna z mých programových priorit ve vedení Prahy 1. S Hanou Kordovou Marvanovou na zákazu technických hazardních her dlouhodobě spolupracujeme a budu rád, pokud naše snaha dojde úspěchu,“ doplňuje k návrhu starosta městské části Praha 1 Petr Hejma (STAN).

Praha se tak chce vydat cestou, kterou si zvolila také další města. „Díky moderní regulaci hazardu se naše země zbavila nálepky ‚kasina uprostřed Evropy‘ a vrátila se zpět mezi civilizované státy. Od roku 2012 klesl počet automatů ze 74 502 na současných 36 471. Není to ještě tak dávno, co byly herny na každém rohu. V roce 2012 jsme tu měli 7 542 heren a kasin, teď jich zbývá 1 276, tedy méně než pětina. Herny z našich ulic mizí a mění se v kavárny, knihkupectví a další místa, která slouží lidem,“ shrnula ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Mezi problémové uživatele, kteří jsou podle průzkumů závislostí ohroženi, patří téměř čtyři procenta populace školáků ve věku 11–19 let. Podle posledních výsledků Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách přes 20 procent studentů hraje denně nebo téměř denně počítačové hry, zhruba 80 procent tráví čas denně na sociálních sítích, a přibližně třetina tráví denně na sociálních sítích 4 a více hodin.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Praha, hazard, herna, hazardní hra, hlavní město, regulace, Hana Kordová Marvanová, Starostové a nezávislí, Alena Schillerová, Petr Hejma, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavní město chce regulovat hazard. Po pěti letech se chystá novela vyhlášky  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.