Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Do Prahy se sjedou ministři obrany. V rámci předsednictví EU se bude jednat i o pomoci Ukrajině

Dvě neformální setkání ministrů Evropské unie příští týden zahájí další sérii akcí k českému předsednictví v Radě EU. V pondělí do Prahy přijedou na dvoudenní neformální summit ministři obrany evropských zemí, o den později je budou následovat ministři zahraničních věcí. Jedním z hlavních témat obou setkání bude ruská agrese na Ukrajině a její důsledky.

České předsednictví EU se po letní pauze obět rozběhne

Česká republika začala Evropské unii předsedat od začátku července. Během prvního prázdninového měsíce se uskutečnilo v Česku několik předsednických akcí včetně neformálních jednání ministrů hospodářství, spravedlnosti nebo vnitra. Následovala několikatýdenní přestávka, která připadla i na období čtrnáctidenních vládních prázdnin.

S koncem srpna se předsednické akce v Praze obnoví. První významnou je neformální setkání ministrů obrany. Ministeriáda začne uvítací večeří v pondělí večer na Pražském hradě, hlavní jednací den je naplánován na úterý v Kongresovém centru. Kromě unijních ministrů obrany se akce zúčastní i vrcholní představitelé OSN, NATO a Evropského parlamentu.

Bude se jednat i o další podpoře Ukrajiny

Podle ministerstva obrany se celým jednáním bude prolínat ruská agrese na Ukrajině a její dopady na bezpečnost členských zemí EU. Ministři budou diskutovat také o důsledcích ruských aktivit v Africe, a to i v souvislosti s budoucností výcvikové mise EU v Mali. Dále proberou nedostatky v investicích Evropské unie do obrany. Posledním bodem jednání bude podpora Ukrajiny ze strany Evropské unie.

Ministři by na setkání na politické úrovni mohli podpořit vznik unijní výcvikové mise pro ukrajinskou armádu, detailní představa o její podobě ale zatím dojednaná není. Měla by zaznít nabídka Kyjevu, že unie je na spuštění takové mise připravená.

Do Prahy se jako první sjedou ministři obrany

Na zasedání ministrů obrany tradičně navazuje schůzka ministrů zahraničí. V Praze začne v úterý a šéfové diplomacií na ní povedou hlavně diskusi o ruské agresi proti Ukrajině a vztazích EU s Afrikou. Zabývat se budou třeba dalšími sankcemi proti Rusku nebo vydáváním turistických víz pro Rusy. Na okraj jednání se ve středu uskuteční neformální oběd se šéfy diplomacií Ukrajiny Dmytrem Kulebou, Moldavska Nicolaem Popeskem a Gruzie Iljou Darčiašvilim. S nimi ministři proberou evropskou perspektivu Ukrajiny, Moldavska a Gruzie.

Na začátku září do Prahy přijedou také ministři odpovědní za politiku soudržnosti a do poloviny měsíce je budou následovat ministři zdravotnictví, hospodářství a financí a ministři zemědělství.

Ohodnoť článek

Foto web České předsednictví v radě EU

Štítky EU, diplomacie, armáda, předsednictví, Praha, Evropská unie, Ukrajina, ministr obrany, Rada Evropské unie, Česko, OSN, Afrika, Gruzie, Moldavsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Prahy se sjedou ministři obrany. V rámci předsednictví EU se bude jednat i o pomoci Ukrajině  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.