Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis v Praze skončí asi během srpna. Vrátí se do Kyjeva

Ukrajinský velvyslanec v ČR Jevhen Perebyjnis v Praze skončí zřejmě během srpna. Následně počítá s návratem do Kyjeva na ukrajinské ministerstvo zahraničí. Do budoucna nevyloučil možnost, že by se mohl případně i přesunout na velvyslanectví v jiné zemi. V minulém týdnu ho odvolal z funkce ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ke svému konci v Praze Perebyjnis uvedl, že o něm hovořil se Zelenským už před oznámením odvolání. Důvody jsou podle něj diplomatické zvyklosti, kdy se velvyslanci obyčejně střídají po čtyřech letech. Perebyjnis je v Česku pět a půl roku. Své působení v ČR zatím hodnotit nechtěl, se možná se k němu vyjádří na konci svého mandátu, řekl.

Přesný termín návratu do Kyjeva Perebyjnis ještě nezná, počítá ovšem s tím, že by měl nastat v srpnu. Následně by se měl vrátit na ukrajinské ministerstvo zahraničí, do budoucna ovšem nevyloučil pokračování diplomatické kariéry v jiné zemi. „V diplomatické službě působím přes 30 let. Byl jsem v různých zemích a doufám, že ještě nějaká možnost bude," dodal třiapadesátiletý diplomat.

Perebyjnis je velvyslancem v České republice od roku 2017. Dříve stál v čele zastupitelského úřadu v Lotyšsku, působil také jako mluvčí ukrajinské diplomacie. V 90. letech a na počátku tisíciletí působil rovněž na velvyslanectví v Praze postupně v roli druhého tajemníka, prvního tajemníka a rady. Nedávno na sebe upozornil otevřeným dopisem, ve kterém protestoval proti zařazení ruského filmu Kapitán Volkonogov uprchl do programu filmového festivalu v Karlových Varech.

Ukrajinský prezident v minulém týdnu odvolal kromě Perebyjnise také velvyslance z Německa, Maďarska, Norska a Indie.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Embassy of Ukraine in Prague / Velvyslanectví Ukrajiny v Praze

Štítky Praha, Perebyjnis, velvyslanec, Ukrajina, diplomacie, Jevhen Petrovyč Perebyjnis, Kyjev, Česko, Volodymyr Zelenskyj, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Německo, Indie, Norsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis v Praze skončí asi během srpna. Vrátí se do Kyjeva  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.