Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Česko začne opravovat tanky a další vojenskou techniku z Ukrajiny

Pomoc, kterou český obranný průmysl poskytuje Ukrajině, se významně rozšíří. Nově totiž bude Česko opravovat ukrajinské tanky a další vojenskou techniku, a to díky českým podnikům na území České republiky a Slovenska. Zaměří se na větší a generální opravy.

O pomoc s opravami požádala Ukrajina jako první Česko

Na prosazení nové formy pomoci se podílelo Ministerstvo obrany a Agentura pro mezivládní obrannou spolupráci (AMOS), jejímž prostřednictvím realizace probíhá.

„Česká republika byla první partnerskou zemí, kterou ukrajinská strana oficiálně oslovila s požadavkem na vzájemnou spolupráci českých a ukrajinských firem při opravách pozemní techniky, kterou je nutné zprovoznit, či která byla poničena v bojích,” uvedla ve zprávě pro novináře ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Podle ní jde o další příklad české pomoci Ukrajině proti agresi Ruské federace.

Půjde o rozsáhlé a generální opravy

Prvním konkrétním krokem jsou opravy tanků T-64, které zrealizuje skupina Czechoslovak Group. V budoucnu se podle ministerstva mohou opravy rozšířit i na další typy techniky, ve hře jsou koloví obrněnci typových rodin BRD a BRDM. Časem se do projektu mohou zapojit i další společnosti.

„Díky úsilí Ministerstva obrany, zejména paní ministryně Jany Černochové, náměstka Tomáše Kopečného a agentury AMOS, se podařilo významně rozšířit pomoc, kterou český obranný průmysl poskytuje bojující Ukrajině. Administrativa a koordinace spojená s projektem servisu ukrajinské techniky je velmi náročná,“ uvedl v tiskové zprávě Richard Kuběna za Czechoslovak Group.

Česko se bude věnovat pouze rozsáhlejším opravám včetně generálních oprav a dlouhodobě skladované techniky. Drobné poruchy a poškození budou nadále opravovat Ukrajinci vlastními silami.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB Ministry of Defense of Ukraine

Štítky válka na Ukrajině, armáda, tank, Praha, Česko, Ukrajina, oprava, technika, Slovensko, Ministerstvo obrany České republiky, Jana Černochová, Czechoslovak Group, ODS, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko začne opravovat tanky a další vojenskou techniku z Ukrajiny  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.