Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hajlující Zelenskyj se šíří řetězovými maily. Jde o fake

Hlavní weby, které v českém prostředí léta zveřejňovaly fake news, jsou sice momentálně zablokované, rozhodně to ale neznamená, že by se dezinformace přestaly šířit. V řetězových mailech se nyní hojně objevují fotky nacistů, kteří mají být údajně z Ukrajiny, a také hajlující prezident Volodymyr Zelenskyj.

Internetem kolují hned dvě fotografie, které mají dokázat, že prezident Volodymyr Zelenskyj je neonacista a Ukrajině vládnou fašisti. V obou případech se ale jedná o manipulaci. Jedna z fotek vznikla skutečně 28. dubna 2021 (jak řetězové e-maily uvádí) a skutečně pochází z Kyjeva, kde se ten den sešla asi stovka nacionalistů. Na fotografii ovšem není Volodymyr Zelenskyj, ale Vladimir Koshovenko. Jak uvádí například server Demagog - jde o ukrajinského blogera, který se účastnil pochodu k výročí založení dobrovolnické 14. divize SS, kterou za druhé světové války tvořili ukrajinští vojáci. Vladimir Koshovenko navíc na fotografii nehajluje, což lze rozeznat tím, že má vztyčené tři prsty - ty mají symbolizovat ukrajinský trojzubec, státní znak Ukrajiny.  

Druhá fotografie (viz úvodní foto) pochází z roku 2014 a na té je skutečně Volodymyr Zelenskyj zachycený s nataženou paží. Fotka je však z doby, kdy byl ukrajinský prezident ještě oblíbeným hercem, který natáčel komické scénky. Ve scénce, kterou fotka zachytila, šlo o parodii a ukázku stereotypů, které bývají s Ukrajinci spojovány.

Mohlo by se zdát, že v moderním světě fotografií a videí bude šíření lživých zpráv daleko náročnější, opak je však pravdou. Jak upozorňují Miloš Gregor a Petra Vejvodová, autoři publikace Nejlepší kniha o fake news, audiovizuální materiály k manipulaci doslova svádějí. „V současnosti můžeme hovořit o třech nejčastějších způsobech manipulace: chybné vyložení souvislostí, manipulace subjektu před zachycením okamžiku a manipulace po vzniku fotografie, tedy digitální úpravou,“ uvádějí autoři.

Jeden příklad za všechny
V létě v roce 2015, v době vrcholící migrační krize, se po internetu začala masivně šířit fotografie zachycující loď, na kterou se valí tisíce uprchíků. Samozřejmě byla spojována právě se současnou migrační krizí. Jedná se ale o dokonalé použití manipulace pomocí fotky vytržené z kontextu. Fotka sice zachycuje uprchlíky, je však z roku 1991. Jedná se o italskou loď Vlora v přístavu v Albánii, kde o rok dříve zkolaboval komunistický režim. Kapitán lodi byl nucen přepravit utečence do Itálie, zde na ně ale již čekala italská policie a většinu z nich vrátila zpět do Albánie. Zdroj: Nejlepší kniha o fake news

„I přestože jsou fotky a obrázky u článků považovány za důkaz, že se někde něco stalo, ne vždy tomu tak musí být. Z obrázku vyčteme hodně, ale můžeme se taky pěkně napálit, pokud ho někdo použije ve špatné souvislosti,“ varují Gregor a Vejvodová. Toho využívají právě řetězové maily, které mají v předmětu uvedeno „Ukrajina“ a v těle mailu několik fotografií lidí podporující nacismus – kdo jsou tito lidé? Kdy a kde tyto fotografie vznikly? Na nic z toho však řetězový e-mail už neodpovídá. Přesto však dokáže vzbudit potřebné emoce, díky kterým řada adresátů zprávu přepošle dál svým přátelům. A ti zase dalším přátelům.

Odborníci na dezinformace také od počátku invaze na Ukrajinu upozorňují, že Putin používá podobnou rétoriku, jako využíval Adolf Hitler před zabráním Sudet v roce 1938. Narativ o genocidě ruského obyvatelstva na Ukrajině však přetrvává, přestože žádné důkazy neexistují a videa, která ji měla dokazovat, byla uměle vytvořená.    

I přes neustále se šířící dezinformace česká veřejnost považuje ruskou invazi Ruska na Ukrajinu za neobhajitelný akt agrese. Ukázal to průzkum společnosti Median pro Český rozhlas. Opačného názoru bylo pouze 9 procent dotazovaných a 4 procenta lidí uvedla, že neví.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv redakce

Štítky válka, Rusko, Ukrajina, dezinformace, propaganda, manipulace, lži, internet, sociální sítě, invaze, Zelenskyj, Volodymyr Zelenskyj, ruská invaze na Ukrajinu, druhá světová válka, Adolf Hitler, Vladimir Vladimirovič Putin, Albánie, Schutzstaffel, Kyjev, Če

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Molík

Co se divíte? Myslíte, že se zapomnělo na Banderu?

Úterý, 15. března 2022, 07:41Odpovědět

Hajlující Zelenskyj se šíří řetězovými maily. Jde o fake  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.