Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nachází se Praha v odpadové krizi? Jaké je její řešení? Odpovídají zastupitelé

Jsou fotografie přeplněných popelnic v Praze důkazem odpadové krize, nebo zachycují „ojedinělou záležitost, kdy mezi jednotlivými svozy někdo na ulici vystěhuje půl obýváku“? Pražská ODS prezentuje, že svoz odpadu v Praze by měl od začátku roku zdražit o téměř 90 procent. Nachází se Praha v odpadové krizi? A pokud ano, jaké by bylo její ideální řešení? Na to odpovídali předsedové zastupitelských klubů.

Otázka: Pražská ODS prezentuje, že svoz odpadu v Praze by měl od začátku roku zdražit o téměř 90 procent. Nachází se podle Vás Praha v odpadové krizi? Pokud ano, jaké by bylo podle Vás její nejlepší řešení?


Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce.


Praha se utápí v odpadcích, hlásá ODS. Jsou to hloupé výkřiky opozice, říká Hlubuček

Pražské regionální sdružení ODS včera novinářům rozeslalo fotografie odpadu rozházeného kolem některých popelnic a tiskovou zprávu, ve které místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS) a předseda klubu zastupitelů za ODS Zdeněk Zajíček (ODS)...

Zdeněk Zajíček (předseda zastupitelského klubu ODS)

Stačí se podívat na nepořádek na stanovištích pro tříděný odpad. Na mnoha místech v Praze přeplněné koše a nepořádek na ulicích, prostě odpadkové peklo. Pan náměstek Hlubuček by se měl nad stavem životního prostředí, čistoty a pořádku v Praze vážně zamyslet. Možná by pro začátek stačilo zvládnout zajistit obyčejný úklid, než se pustí do stamilionových investic podle nerealistického klimatického plánu.

Problém je hlavně v tom, že během pandemie narostlo množství odpadu, zejména obalových materiálů, které se snaží Pražané a návštěvníci Prahy umístit do popelnic a odpadkových košů, které přetékají. Místo toho se snižuje rozpočet na úklid i četnost svozu. A ještě k tomu domácnosti od nového roku mají za tuto službu platit skoro dvojnásobek.

Že není ani jeden odpovědný náměstek schopen něco udělat, to je nepochopitelné a alarmující. Nepořádek v ulicích je třeba okamžitě uklidit a nastavit systém svozu odpadu, který bude fungovat.

Ondřej Prokop (předseda zastupitelského klubu ANO 2011)

Podle mě ano, Praha je zavalená odpadem a primátor místo aby to řešil, lítá na zahraniční cesty. Nedávno se na sociálních sítích znovu chlubil, že až 6 tisíc kontejnerů město vybaví senzory, které budou hlásit jejich zaplnění. Pražané zavalují městské části hromadami fotografií přetékajících kontejnerů, popelnic a košů. Na posledním jednání zastupitelstva jsme chtěli k tomuto problému vyvolat diskuzi a začít ho akutně řešit. Primátor Hřib se jednání ani neúčastnil a jeho koaliční partneři smetli ze stolu vše, o čem opozice chtěla diskutovat.

Obecně jsem zastáncem chytrých řešení, ale ta mají přijít až ve chvíli, kdy svoz komunálního odpadu bude fungovat. Částku, kterou senzory mají stát, bych radši investoval do častějšího vývozu kontejnerových stání. A zcela určitě bych v této těžké době nepřenášel zdražení svozu odpadu na občany. Praha si může dovolit alespoň dočasně zanechat poplatky za vývoz odpadu na úrovni letošního roku a rozdíl dotovat z rezervy rozpočtu města.

Viktor Mahrik (předseda zastupitelského klubu Pirátů)

Rádi bychom zůstali u současných „diferenciovaných“ cen za svoz odpadu. Bohužel vzhledem k tomu, že byl změněn zákon o nakládání s odpadem, to není možné. Stát nás tlačí do změny vyhlášky a nastavení jednotne sazby za litr odpadu. Od toho se pak vše odvíjí.


Zástupci zastupitelských klubů Praha sobě a TOP 09 a STAN - Spojené síly pro Prahu na dotaz redakce neodpověděli.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky odpad, úklid, vývoz, zastupitelé, Politická korida, Praha, krize, ODS, popelnice, Zdeněk Zajíček, Zdeněk Hřib, ANO 2011, Česká pirátská strana, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nachází se Praha v odpadové krizi? Jaké je její řešení? Odpovídají zastupitelé  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.