Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Babiš chce vybudovat Orbánistán. Kdyby nefungovala „antikampaň“, má dnes čtyřicet procent, říká Michopulos

Servítky si nebere ve svém podcastu Kecy & politika ani v rozhovorech. Řeč je o expertovi na politický marketing Petrosovi Michopulosovi, který se rozpovídal pro Drbnu o tom, jak by mohly dopadnout nadcházející volby, v čem zaspaly koalice PirStan a SPOLU a také o tom, co může už za pár dní porazit Andreje Babiše.

Volby podle průzkumů opět vyhraje ANO před koalicí Spolu a Piráty se Starosty

Sněmovní volby podle průzkumů opět vyhraje vládní hnutí ANO před koalicemi Spolu a Piráty se STAN. Poslanci zůstanou SPD i KSČM. ČSSD naopak hrozí odchod z dolní komory, v níž by tak zůstalo osm stran a hnutí místo původních devíti. Z...

Jednoduchá otázka. Jak podle vás dopadnou volby?
Netipuji, kdybych uměl tipovat, tak vydělávám peníze v sázkové kanceláři.

Zkuste aspoň odhadnout.
Tak bezesporu ANO, SPOLU a PirStan obsadí první tři místa. Otázkou je, v jakém pořadí. Za nimi bude kolem deseti procent SPD a pak se rozhodne mezi těmi třemi dalšími, jestli projdou přes pět procent nebo ne. Podle toho, kdo přes tu hranici přeleze, vznikne vládní většina. Bez toho to bude ANO těžko skládat. Když se tam dostane někdo z jejich kamarádů, ať už ČSSD, KSČM nebo Přísaha, bude to mít ANO mnohem jednodušší.

Jak hodnotíte letošní kampaně? Nepřišly vám slabší než v minulých letech?
SPOLU a ANO předvedly jako standardně profesionální práci. To největší ale nejspíš přijde až tenhle týden.

Bude něco většího než vystoupení premiérů Maďarska a Česka na jednom podiu?
Akce s Orbánem byla ze strany Babiše jen snahou přetáhnout část voličů, kteří mu utekli k SPD a Přísaze. Pokud se mu podaří tyhle strany vyluxovat, dostane se někam k třiceti procentům.

Bude k tomu akce s Orbánem stačit?
Celá tahle historka kolem migrace je uměle vytvořené téma, které má zakamuflovat problémy, které tu má ANO už nějakých osm let. Proto tu teď vzniká historka, jak nás tahle dvojka chrání před migrací, která pravděpodobně ani neexistuje. Jedou se do Maďarska vyfotit k nějakému plotu, kde žádní migranti nejsou vidět. Kdyby aspoň v nějakých těch detenčních táborech migranti byli, tak nepochybuji o tom, že by se s nimi Andrej Babiš šel vyfotit, aby nám je ukázal. Absurdní je, že Orbánův kamarád Putin a Lukašenko vozí lidi z Iráku, Afghánistánu a Sýrie a posílají je Polákům a Litevcům před hranice. Proč se teda nejdou fotit tam? No, protože Putin je jejich kamarád. To jsou jediní migranti, které vidíme v televizi. Tahle dvojice se jde radši fotit s plotem. Proč? Já se plotu nebojím.

Na tiskovou konferenci českého premiéra Andreje Babiše a jeho maďarského protějšku Viktora Orbána v Ústí nad Labem se nedostali někteří novináři, kteří požádali o akreditaci. Šlo o zástupce západoevropských médií, Hospodářských novin nebo serveru Investigace. Mluvčí vlády to zdůvodnil nedostatečnou kapacitou sálu, dotčení novináři takový důvod zpochybňují. Jak podobné „třídění“ novinářů vnímáte vy?
Takhle přesně vybudoval Orbán svůj Orbánistán. Vždyť takové věci jsou v Maďarsku dnes už běžné. Vypadá to, že se tam Andrej Babiš inspiroval a chce podobný Orbánistán vytvořit i tady. V žádném civilizovaném světě se něco podobného neděje. Když tohle člověk vidí, tak by si měl říct, jestli tady chce režim jako v Číně nebo Bělorusku a Maďarsku. On by totiž Andrej Babiš velmi rád nastavil i v Česku režim, jako je pod Orbánem. Proto si sem tohohle stepního oligarchu dovezl. Každý by si měl uvědomit, že Maďarsko s Orbánem je největším spojencem Putina, potažmo Ruska v Evropské unii. K takovému člověku se tady Andrej Babiš lísá.

Někteří političtí marketéři tvrdí, že standardní tištěná média už nehrají v politických kampaních takovou roli. Proč je tedy Andrej Babiš kupoval?
Mají obrovský vliv. Jeho vydavatelství se už před Babišem hodně překlápělo do on-line, poté přikoupil Burdu. Časopisy totiž tak moc nepostihuje ten přechod na on-line. Právě v časopisech je gró toho jeho vlivu. K tomu má vliv skrze rádia.

Jak vnímáte vystupování Andreje Babiše mladšího na různých místech s pomyslným vyvrcholením na zahájení kampaně ANO v Ústí nad Labem?
Andreje Babiše mladšího neznám osobně, takže se k němu mohu těžko vyjadřovat. Tahle vlastně velmi smutná historka, kterou jsme nuceni sledovat několik let, je v první řadě vizitkou Andreje Babiše jako otce. Nebyl to Babiš junior, který tuhle situaci vytvořil. Byl to jeho otec, který do ní vmanipuloval svého vlastního syna. To, jak se v té situaci chová jeho syn, nedokáži posuzovat. Vlastně celý ten konflikt, který tam je kolem Čapího hnízda, je srozumitelný. Jestliže on sem přijede, policie ho vyslechne, stejně jako nějaké další osoby a jeho právníci, tím myslím Andreje Babiše staršího, najdou jako jedinou obrannou linii psychiatrický posudek na juniora, tak já tam nemůžu číst nic jiného, než že je vše jasné a žádná obrana proti samotnému problému, tedy podvodnému získání dotace, není možná. Logické by bylo vyvracet tu trestní rovinu, ne? Nějaké posudky a podobně jsou spíš jen kopáním kolem sebe.

Co může Andreje Babiše při volbách porazit? Není to on sám, kdo sebe může porazit?
Vždycky to tak je. To, jak jste dobrým politikem, vždycky rozhoduje o tom, jestli při volbách uspějete. V tom je všechno. I to, jak jste schopen ovlivňovat a oslovovat svoje voliče a taky to, jak jste schopen čelit atakům svojí minulosti. Vy sám jste ten, kdo se může porazit. Porazí vás vaše neschopnost nebo minulost.

Máte pocit, že strany, které chtějí porazit Andreje Babiše, dostatečně poukazují na všechny ty kontroverzní kauzy a záležitosti kolem něho? Neměly by na to poukazovat víc?
Určitě ano. To není otázka dneška, ale posledních čtyřech nebo osmi let, kdy spousta opozičních politiků uvěřila propagandě Andreje Babiše a jeho médií. Nechali se přesvědčit, že něco jako „antiBabiš“ nefunguje. Přeci kdybych vaší manželce neustále opakoval, že o víkendech fetujete, máte milenky a taháte se se štětkama, tak pravděpodobně nebude úplně spokojena v manželství a tipnul bych si, že to brzy skončí. A tak je to i s Babišem. Pokud voličům neřeknete skutečně, co si o něm myslíte a co dělá, k tomu navíc nenabídnete řešení té situace, tak pro ně zůstává pravdou to, co říká. Pak nemají důvod volit vás.

Takže „antikampaně“ fungují?
Ano, samozřejmě. Kdyby ne, tak ma dneska Babiš čtyřicet procent. Tím jsem si naprosto jistý.

Sám jste byl v minulosti strůjcem úspěšných kampaní ČSSD. Jak hledíte na dnešní žalostný stav téhle strany, která ještě nedávno bojovala o nejvyšší volební mety?
No jo, mluvíte o období před pětadvaceti lety, kdy jsem pro ČSSD dělal. To je taková doba, že se promlčí i vražda. ČSSD stáhla v posledních letech na dno špatná personální politika. Teď už v nejbližších dnech sociální demokracii nic nezachrání. V nějakém střednědobém horizontu jim pomůže rebranding a nové složení. Těžko ale říct, jestli se to dá dělat mimo sněmovnu.

Ve střednědobém horizontu podle mého dojde také k jedné podstatné změně. Tak, jak se konsoliduje demokratická opozice na středové a pravé straně, tak se jednou bude muset konsolidovat také opozice na té levé straně. V politickém spektru mají levicové strany svoje opodstatnění, ale nemůžou fungovat takto roztříštěny. To, že tady táhneme břemeno komunistů a máme rozpadající „socdem“ a Zelené, neznamená, že to tak bude věčně. Novým lídrům, které to už nebude bavit v opozici, dojde, že to tak dál nejde a začnou jednat a fúzovat do nějakých levicových konglomerátů, tak jak to funguje třeba v Německu.

Poškodí kauza Feri koalici SPOLU v nadcházejících volbách?
Nemyslím si. Nepoškodila je za ty tři měsíce, nepoškodí je nejspíš ani teď.

Pokud Dominik Feri očistí své jméno u soudu, je reálné, aby se vrátil na politickou scénu?
Ani to si nemyslím. Proč by se za dvacet let vracel třeba na komunální úroveň, když v té době bude například zavedeným advokátem někde v Praze.

Právě Dominik Feri oslovoval především mladé. Komu se to podle vás daří teď po jeho odchodu z politické scény?
Daří se to dobře Pirátům i TOP 09 bez pana Feriho. Část mladých bohužel oslovuje taky SPD.

Blíží se také prezidentské volby. Máte za sebe ideálního kandidáta?
Nemám, vlastně si ani nevybavuji, kdo kandidaturu oznámil. Myslím si, že další prezidentské volby budou dost srozumitelné. Bude to něco jako „Losna nebo Mažňák.“ Na té Zemanovské straně mapy si současný prezident vybere svého nástupce a tomu „převede“ své voliče. To může být Andrej Babiš nebo Alena Schillerová.

Teď vám do toho skočím. Kdo z těchto dvou by pro vás byl menší zlo?
Ani jeden. Obojí znamená převedení státu do holdingu.

Dobře. A kdo by proti jednomu ze zmíněné dvojice stál?
To už si musí společnost vygenerovat někoho tak silného, že projde do druhého kola. On v podstatě náš systém prezidentské volby fakticky není dvoukolový. Je jednokolový. To první kolo vlastně nahrazuje primárky. To znamená, že ty dva velké bloky voličů si v prvním kole vyberou toho, o kom chtějí rozhodovat. Jestli bude v demokratickém spektru deset nebo patnáct kandidátů, je úplně jedno. Společnost si v „primárkách“ vybere jednoho, kterého pošle do druhého kola a ten se postaví kandidátovi, kterého vybere Miloš Zeman a Agrofert. Až pak se rozhodne, který z těch dvou světů je větší.

A teď k vašemu podcastu Kecy & politika, který máte společně s Bohumilem Pečinkou. Jak tahle myšlenka vznikla?
S Bohoušem se známe dlouho, už nějakých dvacet let. Chodíme spolu do hospody a vedeme tyhle řeči i tam. S nástupem těhle platforem jsme si řekli, že zkusíme natočit jeden pilot. V Reflexu se to líbilo, tak jsme to začali dělat pravidelně. Nebyl to žádný velký plán. Za sebe říkám, že je to vlastně takový koníček.

Videa neplánujete?
Zatím ne. Video odpoutává pozornost od obsahu.

Co účast hostů?
Vedeme o tom debaty, ale zatím se na to nechystáme. Nám se líbí tahle forma podcastu.

Setkáváte se také s negativní odezvou? Sám si neberete servítky, tak bych čekal nějaké noční SMSky.
Ano, občas mi volají politici a někdy mi pípne nějaká půlnoční SMSka. Většinou to jsou nějaké jejich osobní frustrace.

A lobbisti nevolají?
Ne a myslím, že ani nebudou. Dobře mě znají a ví, jak bych reagoval.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Honza Faltus

Štítky volby, politika, Petros Michopulost, rozhovor, poslanecká sněmovna, Babiš, Orbán, Andrej Babiš, Viktor Orbán, ANO 2011, ČSSD, Piráti a Starostové, Maďarsko, Dominik Feri, Svoboda a přímá demokracie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Babiš chce vybudovat Orbánistán. Kdyby nefungovala „antikampaň“, má dnes čtyřicet procent, říká Michopulos  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.