Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Voliči v karanténě nebo izolaci budou moct hlasovat kvůli karanténě z auta na pěti stanovištích, nebo z domova

Lidé v karanténě kvůli covidu-19 budou mít možnost volit do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR několika způsoby. V metropoli bude k dispozici celkem pět drive-in volebních stanovišť, která budou fungovat už ve středu 6. října. Tito lidé budou mít také možnost hlasovat přímo z domova, a to do zvláštní přenosné volební schránky. Svůj hlas budou mít možnost odevzdat také osoby v pobytových zařízeních v případě, že ta budou uzavřena kvůli šíření onemocnění covid-19.

Lidé budou moct letos hlasovat nejen standardním způsobem, ale také na základě přijatého zákona o zvláštních způsobech hlasování ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR v roce 2021. Zapojit do hlasování se tak budou moct také osoby s nařízenou karanténou nebo izolací z důvodu onemocnění covid-19.

Pět drive-in volebních stanovišť

V metropoli vznikne pro voliče celkem pět drive-in volebních stanovišť. Ta budou umístěna na P+R parkovišti Braník, na P+R parkovišti Kotlářka, na parkovišti Letná, na parkovišti Letňany a na P+R parkovišti Skalka 1.

Takzvaně z auta budou moct lidé v karanténě nebo v izolaci volit ve středu 6. října od 8 do 17 hodin, a to na území městské části, kde mají trvalý pobyt a kde je toto volební stanoviště zřízeno, případně na voličský průkaz kdekoliv. Pro snazší orientaci budou na příjezdových cestách k volebnímu stanovišti umístěny informativní směrové dopravní značky.

Tato jednotlivá volební drive-in stanoviště byla rozmístěna po celém městě. Nacházejí na parkovacích plochách, kde mají auta umožněn plynulý vjezd a výjezd. Vzhledem k tomu, že se jedná o místa ve vlastnictví hlavního města, Praha bude financovat pouze vybavení, ochranné prostředky a zajištění provozu jednotlivých stanovišť.

Hlasování v pobytových zařízeních, která byla uzavřena kvůli covidu-19

Zákon také umožňuje hlasování voličům, kteří jsou umístěni v pobytových zařízeních sociálních služeb, školských zařízeních pro výkon ústavní výchovy a ochranné výchovy a lůžkových zdravotnických zařízeních, která byla uzavřena rozhodnutím krajské hygienické stanice z důvodu ochrany právě před nemocí covid-19.

V těchto zařízeních hlasování v případě potřeby proběhne 7. a 8. října. Ve čtvrtek to bude v rozmezí mezi 8 a 22 hodin a v pátek poté mezi 8 a 18 hodin. Přesné místo a čas však vždy ještě projedná komise pro hlasování s vedením pobytového zařízení. Aktuálně ale žádné pobytové zařízení na území Prahy uzavřené z těchto důvodů není.

Hlasování do přenosné volební schránky

Lidé v karanténě budou také moc hlasovat do přenosné volební schránky. Tento způsob je určen pro voliče v karanténě, kteří se ze závažných důvodů nemohou hlasovat na volebním stanovišti. Hlasování se uskuteční v místě faktického pobytu voliče v termínu od 8. října 2021 mezi 8 a 22 hodin do 9. října 2021 mezi 8 a 14 hodin.

Voliči musejí žádost o hlasování do přenosné volební schránky podat telefonicky nejpozději do dvacáté hodiny dne před první dnem voleb. Pro podání žádostí byly zřízeny tři telefonní linky, a to 771 224 472, 771 224 473 a 771 224 474.

Standardní způsob hlasování ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR se uskuteční v pátek a sobotu 8. a 9. října 2021. Praha je rozdělena celkem do 1118 volebních okrsků, kde bude působit stejný počet okrskových volebních komisí. Počet jejich členů je vždy nejméně pět, u volebních okrsků do 300 voličů může být komise jen čtyřčlenná.

Ohodnoť článek

Foto praha.eu

Štítky Praha, volby, koronavirus, karanténa, COVID-19, Poslanecká sněmovna ČR, nemoc, Česko, Krajská hygienická stanice, Braník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voliči v karanténě nebo izolaci budou moct hlasovat kvůli karanténě z auta na pěti stanovištích, nebo z domova  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.