Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Lidé od 16 do 29 let se budou moci k očkování registrovat od pátku

Lidé ve věku od 16 do 29 let se budou moci k očkování proti covidu-19 hlásit od noci ze čtvrtka na pátek 4. června. Premiér Andrej Babiš (ANO) to uvedl na twitteru. Podle něj jde o 1,485 milionu lidí. „Věřím, že i nejmladší projeví velký zájem," napsal Babiš. Ve věkové kategorii mezi 30 a 50 lety věku čeká nyní podle něj na první dávku 168 tisíc lidí.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pátek avizoval, že v neděli padne rozhodnutí, zda se od úterý 1. června spustí registrace pro celou kategorii lidí od 16 let, nebo například pro skupinu lidí od 25 do 29 let. Původně se očekávalo, že se od začátku června budou moci registrovat všichni lidé starší 16 let. Registraci oddálila skutečnost, že na dávku vakcíny stále čeká poměrně velký počet zájemců.

„Je to dáno tím, že nabíhají druhé dávky. Dostáváme nějaké dodávky, lidé chodí na druhé dávky a prvoočkovaní možná musí chvíli čekat. Proto to musíme naplánovat tak, abychom systém třeba ze dne na den nezahltili a lidé čekající na druhé dávky byli doočkováni," vysvětlil v pátek ministr.

V pořadu Partie televize CNN Prima News Vojtěch dodal, že při nynějších 100.000 podaných dávek denně připadá na druhé dávky zhruba 50 procent. Zájem o očkování ve skupině 30+ je podle něj poměrně dobrý. „Musíme si uvědomit, že pro třicátníky byl termín nedávno, z toho nemůžeme dělat závěr. Třeba se zaregistrují později," řekl. Kdy se s očkováním dostane na mladší děti, zatím ministr neví. Věří, že skupinu 12+ vláda spustí nejpozději ve druhé polovině léta. „Ale to bych spekuloval, bude záležet na zájmu generace 16+," dodal.

Lidé se k očkování mohli začít přihlašovat postupně podle věku, od toho se odvíjí také zájem a proočkovanost jednotlivých skupin. Osmdesátníci se očkují od poloviny ledna, sedmdesátníci od začátku března. S každou další věkovou skupinou podíl registrovaných klesá. Mezi čtyřicátníky projevila zájem o očkování zhruba polovina. V neděli byla spuštěna registrace pro lidi ve věku 35 až 39 let, od úterní noci se hlásí lidé ve věku 30 až 34 let.

Od začátku očkování bylo v Česku podáno téměř 5,2 milionu dávek vakcín a plně naočkováno bylo přes 1,4 milionu lidí. Pro dokončené očkování jsou u většiny vakcín totiž potřebné dvě dávky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky očkování, koronavirus, Adam Vojtěch, Andrej Babiš, ANO 2011, Twitter, vakcína, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé od 16 do 29 let se budou moci k očkování registrovat od pátku  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.