Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VIDEO: Aktivisté protestují před Ministerstvem životního prostředí. Budou tam deset dní

Ekologičtí aktivisté včera zahájili desetidenní protest před ministerstvem životního prostředí v pražských Vršovicích. Cílem akce je přimět členy takzvané uhelné komise, aby doporučili co nejbližší termín konce využívání uhlí. Podle aktivistů by komise o finálním termínu měla rozhodnout 26. listopadu, tedy za deset dnů od začátku protestu. Kabinet by pak měl rozhodnout do konce roku. Akci pořádají organizace Fridays for Future (FFF), Univerzity za klima, Extinction Rebellion a Limity jsme my.

Aktivisté chtějí ukončení těby a konec využívání uhlí

Před budovou MŽP se v pondělí dopoledne sešlo 13 lidí. U vchodu rozvěsili transparenty, na nichž stálo například "Jednejte okamžitě", "Jsme v klimatické nouzi" nebo "Poplach. Klimatická krize". Mluvčí FFF Petr Doubravský řekl, že protest má přimět členy komise, aby zvolili co nejrychlejší ústup od těžby i využívání uhlí. Zdůraznil, že nyní diskutované scénáře konce uhlí, tedy roky 2033, 2038 a 2043, jsou podle ekologů z hlediska závazků Pařížské dohody nedostačující.

Doubravský nicméně vyzval, ať v případě hlasování zvítězí alespoň nejbližší ze zmíněných termínů. Požádal také, aby se, bez ohledu na konečné doporučení, začalo s útlumem těžby a využívání uhlí co nejdříve. Podle aktivistů uhelná komise vznikla v důsledku studentských stávek za klima a na to, že má přispět k ochraně klimatu, by měli její členové myslet.

Kryštof Říha z organizace Univerzity za klima uvedl, že protest má poukázat i na to, že jsou v komisi málo zastoupeni lidé z regionů, kterých se útlum těžby dotkne. Zástupkyně Extinction Rebellion dodala, že je nutné myslet na rekvalifikační programy pro ty, kteří v důsledku odklonu od uhlí přijdou o práci.

Česká uhelná komise byla zřízena loni, je poradním orgánem vlády. Předsedají jí ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) a ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Má 19 členů, mezi kterými jsou zástupci těžařů, akademici i ekologové. Mezi ně patří generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Rostislav Palička či vedoucí energetické kampaně Greenpeace ČR Jan Rovenský.

Povolení ke stanování pořadatelé řeší s policií

Ohledně stanování před ministerstvem za současných opatření kvůli koronaviru Doubravský řekl, že povolení pořadatelé řeší s policií.

Svaz průmyslu a dopravy již dříve uvedl, že doporučení uhelné komise pro vládu musí být postaveno na kvalitním analytickém materiálu, který bude projednán a schválen v jejích pracovních skupinách. Dodal, že rozhodnutí o bezuhelném roku není úkolem komise, ale politickým rozhodnutím.

„Diskuse o bezuhelném roku 2038 či jakémkoliv jiném je z pohledu SP ČR předčasná, neboť v aktuální podobě materiálu modelování scénářů chybí výpočet celkových nákladů systému, aktualizace plánu transformace teplárenství a popis podmínek, které jsou nutné pro realizaci jednotlivých scénářů včetně uvedení rizik, které by vedly k odchýlení se od trajektorie scénáře," řekla již dříve mluvčí svazu Lenka Dudková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook Fridays For Future Česká republika

Štítky ekologie, uhlí, vláda, protest, Praha, Ministerstvo životního prostředí České republiky, podnebí, Školní stávky pro klima, Extinction Rebelion, Petr Doubravský, Vršovice, ANO 2011, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Aktivisté protestují před Ministerstvem životního prostředí. Budou tam deset dní  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.